Juncker közelebb hozná Törökországot az unióhoz

Az Európai Unió és Törökország gyorsabb közeledését szorgalmazza Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Bild am Sonntagnak adott nyilatkozatában.

Az előzetes ismertető szerint Juncker hangsúlyozta: a (brüsszeli) EU-Törökország csúcstalálkozóval elmélyítjük a partnerséget egyik legfontosabb szomszédunkkal, és nemcsak azért, mert éppen szükségünk van egymásra, hanem azért is, mert közösen többet akarunk elérni.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. (MTI/EPA/Laurent Dubrule)



Törökország nem csak a tiszteletünket, de a támogatásunkat is megérdemli - mondta a német lapnak az Európai Bizottság elnöke.

Az együttműködést Törökországgal a mostani menekültválságon túlmenően is el akadjuk mélyíteni. Ha a gazdasági kérdésekben, az energetikában, az igazságszolgáltatás területén és az emberi jogok kérdésében támogatjuk Törökországot, hogy gyorsabban teljesítse az európai normákat, az valamennyiünknek a hasznára válik - mondta Juncker.

Az Európai Unió 28 tagországának és Törökországnak a vezetői Brüsszelben várhatóan közös akciótervet fogadnak el a menekültválság kezeléséről és Ankara európai integrációjának felgyorsításáról.

Németországban a Zöldek és a liberális FDP is bírálta Törökországot a vasárnapi csúcs előtt.

Claudia Roth, a német parlament alelnöke Bild am Sonntagnak nyilatkozva Recep Tayyip Erdogan török elnök politikájáról kijelentette: rácsok mögé zárják a sajtószabadságot. A hallgatás a demokráciának erről a leépítéséről saját érdekünkre nézve is veszélyes lenne.

Christian Lindner, az FDP vezetője a lapnak így fogalmazott: Törökországra, mint partnerre ugyan szükségünk van, Erdogannak azonban ezt nem lenne szabad úgy félreérteni, hogy azt tehet, amit csak akar.