Ez a különbség a mesterséges és a természetes vitaminok között

Ha csak lehetséges, természetes úton vigyük be szervezetünkbe a vitaminokat, de azért szükség lehet a mesterségesen előállított vitaminra is - erről Póta György, a Házi Gyermekorvosok Szövetségének elnöke beszélt a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Erre főként a gyermekek esetében van szükség, ők ugyanis nem tervszerűen esznek, azaz az esetek nagy részében gyümölcsből, zöldségből nem fogyasztják el azt a mennyiséget, ami fedezné a vitaminszükségletüket – magyarázta a szakember. Hozzátette: különösen igaz ez a téli hónapokban, amikor egysíkú a gyümölcsfogyasztásunk.

(MTI-fotó: H. Szabó Sándor)



Néha szükségünk van a mesterséges vitaminokra

A D-vitaminról szólva kitért rá: a nyári hónap után jócskán csökken a napsütéses órák száma, azaz a nyáron felhalmozott vitamin 2-3 hónapon belül lebomlik a szervezetben, úgyhogy a karácsony elmúltával, mire megérkezik az influenzajárvány, már a kelleténél alacsonyabb lesz a D-vitamin-szintünk, javítani szükséges tehát. Ilyenkor szükség van a mesterségesen előállított vitaminra – tette hozzá.



Drága narancs helyett jó az olcsó savanyú káposzta

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője, Dömölki Lívia azt hangsúlyozta, hogy  ha egy mód van rá, élelmiszerrel gondoskodjunk a vitaminbevitelről. Ha valaki egészséges, és odafigyel a kiegyensúlyozott táplálkozásra, elegendő gyümölcs és zöldség fogyasztásával megfelelő mennyiségben juthat vitaminhoz. Megjegyezte: sokan hivatkoznak arra, hogy Magyarországon drága a narancs vagy a citrom, de azt már csak kevesen tudják, hogy a savanyú káposzta is legalább annyi C-vitamint tartalmaz, mint az említett két gyümölcs.
Itt hallgathatja meg a műsort

Nem tudta, mitől érdekes tapintású a bőre

Az arányokra kitérve megjegyezte, találkozott olyan esettel is, amikor valaki naponta egy liter multivitaminozott narancslevet ivott, majd, mint mondta, "csodálkozott, hogy érdekes tapintásúvá vált a bőre". Hozzátette: a természetes és a mesterséges úton előállított vitamin kémiailag megegyezik, a különbség a környezetükben van, abban, hogy mivel visszük be a szervezetünkbe.

A kapszulákból kevesebb vitamin marad a szervezetben

Szabó György, a "bükki füvesember" az Egészségügyi Világszervezet ajánlására hívta fel a figyelmet műsorunkban: a gyógynövényeket és a gyógyszereket együtt célszerű alkalmazni, hogy azok együttesen fejtsék ki jótékony hatásukat. Szólt arról is, hogy a gyógynövényekben található C-vitamin 70 százaléka épül be a szervezetbe, míg a kapszulásnak csupán a 30 százaléka.