Több mint ezren tüntettek Isztambulban két újságíró letartóztatása miatt

Több mint ezren gyűltek össze pénteken Isztambulban a Cumhuriyet kormánykritikus napilap székháza előtt, hogy két ismert török újságíró letartóztatása miatt tüntessenek. Az újság főszerkesztőjét, Can Dündart és ankarai tudósítóját, Erdem Gült csütörtök késő este tartóztatták le Isztambulban, miután olyan felvételeket tettek közzé, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy a török hírszerzés Szíriába irányuló fegyverszállításokban működött közre.

A két újságírót kémkedéssel és államtitok megsértésével gyanúsítják. A tüntetők hazugnak és "az Iszlám Állam cinkosának" nevezték Recep Tayyip Erdogan államfőt.



A Cumhuriyet 2014 májusában olyan fotókat és videót tett közzé, amelyek azt mutatják, hogy Törökország fegyvereket szállított Szíriába iszlamista lázadóknak. A 2014. januári felvételeken török rendőrök Szíriába tartó teherautókat vizsgálnak át, rajtuk fegyvert és lőszert tartalmazó ládákkal, de a török hírszerzés (MIT) emberei közbelépnek, és a két fél egy ideig farkasszemet néz egymással.

Több mint ezren gyűltek össze pénteken Isztambulban a Cumhuriyet kormánykritikus napilap székháza előtt. EPA/CAN EROK / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVES



Az ankarai kormány először tagadta, hogy a járműveken fegyverek lettek volna, és humanitárius segélyről beszéltek. Később török illetékesek jelezték, hogy a fegyverek címzettjei a török ajkú, türkméneknek nevezett szíriai kisebbség milíciái voltak.

Az Európai Unió figyelemmel követi a nyugtalanító helyzetet - jelezte pénteken az EU egyik külügyi szóvivője Brüsszelben. Maja Kocijancic hangsúlyozta: a véleménynyilvánítás szabadsága az EU alapvető elvei közé tartozik. Törökországnak tagjelöltként biztosítania kell, hogy meglévő jogszabályai összhangban álljanak az európai normákkal - tette hozzá.