Tizennyolcezer vadlúd a tatai Öreg-tavon

Csütörtök reggelre 18 ezerre emelkedett a vadludak száma Tatán. A szakemberek szerint az elmúlt két nap emelkedő tendenciáját követve minden esély megvan rá, hogy ez a szám a következő napokban még tovább nőjön.

A globálisan veszélyeztetett, hazánkban is fokozottan védett vörösnyakú lúd és kis lilik mellett az örvös lúd (Branta bernicla) is megérkezett a tatai Öreg-tóra. A madarat egy délután a tavon pihenő csapatban sikerült fotózni. A ludak közül az örvös lúd él a legközelebb az Északi-sarkhoz. Tengerparti vonuló, a kontinens belsejébe csak nagyon ritkán vetődnek el egyes példányai - írja közleményében a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.

A vadludak az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek minden évben Tatára, hogy a telet itt töltsék. Majd február végén, március elején visszaindulnak északi költőhelyeik felé. A vadludakkal együtt 3500 réce, 3000 sirály, és közel 8000 varjú látványos forgataga nyújt igazi látványosságot a tónál és várja a hétvégi Tatai Vadlúd Sokadalomra érkezőket.

Örvös lúd (Fotó: Szabó Máté/Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület) Örvös lúd a kép közepén .(Fotó: Szabó Máté/Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület)



A madarak jegyében minden év novemberében beütemezett országos természetvédelmi fesztivál idén is gazdag programkínálattal várja a természetbarátokat. Az idei fesztivál díszvendége lesz a Fertő-Hanság Nemzetipark-igazgatóság. A nemzeti park bemutatkozása mellett számos, az igazgatóság által működtetett természetvédelmi programról, valamint nagyközönségi akciókról és programajánlatokról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye szerint azoknak, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, a Tatai Vadlúd Sokadalom eseményei, a libák hajnali ki- és esti behúzása az interneten keresztül élőben is követhető a fesztivál weboldalán. Tavaly, az internetes közvetítés első évében hazánk mellett több más európai országból, a kontinensen kívül pedig például az Egyesült Államok három tagállamából (Texas, Minnesota és Pennsylvania), Japánból és Dél-Koreából is mintegy kétezer online nézője volt a sokadalomnak

Lesz teleszkópos madármegfigyelés, madárgyűrűzés, madármegfigyelő verseny, játszóház és táncház. Mindemellett természetvédelmi témájú előadásokkal, kiadványokkal, különféle élő állatos bemutatókkal, természetvédelmi és környezetvédelmi, szaktanácsadással, természetjáró és ökoturisztikai túraajánlatokkal, csillagászati programokkal, zöld civil szervezetek bemutatkozó standjaival, és sok-sok színes programmal várja a látogatókat a Tatai Vadlúd Sokadalom, ahol a helyi termelők finomságait kóstolgatva a vásározók színes adventi forgatagában is elmerülhetünk.