"Oroszországnak joga van katonai válaszlépésre is"

Oroszországnak joga van katonai válaszlépésre is azt követően, hogy Törökország lelőtte az orosz légierő egyik gépét - vélekedett Szergej Nariskin, az orosz parlament alsóházának elnöke pénteken. A politikus erről Bukarestben nyilatkozott a román Digi24 hírtelevíziónak. Elmondta, hogy a vadászgép lelövése gyilkos tett Törökország vezetése részéről, és ezt a tettet meg kell büntetni.

"Tudjuk, hogy kik követték el a gyilkosságot, és el kellene ítélni őket" - mondta az orosz parlament alsóházának elnöke. Hozzátette, hogy Oroszország a nemzetközi jognak megfelelő lépéseket megteszi, de katonai válaszlépéshez is joga van.

Emlékeztetett, hogy növelték a katonai kiadásokat az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer szíriai telepítése érdekében. Ennek feladata biztosítani az orosz repülőgépek biztonságát, amelyeknek meg kell semmisíteniük az Iszlám Állam és egyéb, Szíria területén tevékenykedő terrorista szervezetek infrastruktúráját - mondta.

Az orosz védelmi minisztérium internetes honlapján közreadott videóról készített képen orosz S-400-as légvédelmi rakétarendszerek érkeznek a szíriai Latakia melletti Hmeimim légi támaszpontra 2015. november 26-án. (MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)




Rámutatott: Moszkva gazdasági szankciókra is készül Ankarával szemben, és úgy vélte, hogy azok arányosak lesznek azzal, amit a török vezetőség tett. Hozzátette: Ankara tudatában kell legyen annak, hogy a vadászgép lelövése sokat ártott az orosz-török kapcsolatoknak.

Nariskin Bukarestben részt vett a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet parlamenti közgyűlésén, amelyet Azerbajdzsán, Albánia, Örményország, Bulgária, Görögország, Grúzia, Moldova, Oroszország, Románia, Törökország és Ukrajna törvényhozói jelenlétében tartottak meg.

Oroszország most átvette a szervezet soros elnökségét Romániától. Ebből az alkalomból Nariskin beszédet mondott, amely közben ukrán képviselők tiltakoztak Oroszország politikája ellen, és kérték, hogy Moszkva adja vissza Ukrajnának a Krím félszigetet.

Az orosz parlament alsóházának elnökének beszéde közben több törvényhozó a szónoki pulpitus mellett állva két molinót feszített ki, amelyen egyebek mellett az volt olvasható, hogy "Putyin, add vissza nekünk a Krím félszigetet!", "2008 Grúzia, 2014 Ukrajna, ki következik? Putyin, állj meg!". Nariskin "szégyentelen és gyáva" akciónak minősítette a tiltakozást.