Hiába a titkosszolgálatok segélykiáltása, nem történik semmi

Az Egyesült Államok sokkal komolyabban veszi saját és állampolgárai biztonságát, mint az Európai Unió. Az elmúlt hónapokban a bürokraták nem voltak képesek megtalálni a válaszokat a kihívásokra, inkább homokba dugták a fejüket.

Amerikában 10 ezer szíriai menekült áttelepítését szeretnék megoldani idén, szigorúan ellenőrzött körülmények között. Európába már több mint 700 ezer migráns érkezett ebben az évben, komolyabb biztonsági átvilágítás nélkül.

„Ha valaki soha nem csobbant bele a szíriai pocsolyába úgy, hogy az megjelenjen a mi adatbázisunkban, napestig keresgélhetünk benne, de semmi nem bukkan elő” - érzékeltette a Szíriából érkező menekültek biztonsági átvilágításának nehézségeit James Comey, az FBI igazgatója az Egyesült Államok Kongresszusának belbiztonsági bizottságában. Barack Obama amerikai elnök azon felvetésére reflektált, miszerint a szövetségi államnak idén összesen 10 ezer szíriai migránst kellene befogadnia.

Éhségsztrájkba kezdett migránsok. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)



Horváth Dániel, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint jól látható űr tátong az áttelepítési elképzelések és biztonságos megvalósíthatóságuk között. - Az Egyesült Államok elnökének az a szilárd meggyőződése, hogy továbbra is nyitottnak kell maradniuk, és folytatni kell azt az 1970-es évek közepén elkezdett folyamatot, aminek eredményeként több mint 3 millió embernek biztosítottak nemzetközi védelmet. Különösen most, amikor nagy számban szorulnak nemzetközi védelemre - mutatott rá.

Amerikában vasszigor van

Amerika 2012 óta összesen 2100 szír állampolgárt fogadott be, ennek fényében az erre az évre tervezett 10 ezer fős befogadás, amely érdemben még nem indult be, eléggé illuzórikusnak tűnik - tette hozzá. Horváth Dániel szerint még korai lenne megjósolni, mi lesz a vitás helyzet kimenetele. Mindenesetre az FBI-igazgató álláspontját erősíti, hogy az Egyesült Államokban akár másfél-két évig is eltarthat egy áttelepítési eljárás.

Legfeljebb így arról lehet szó, hogy elindítják a folyamatot. Egyébként rendkívül szigorú nemzetbiztonsági ellenőrzésnek vetik alá ezeket a személyeket. Ha nem teljesen feddhetetlen valaki, azonnal kivonják a programból, és nem csak a nemzetbiztonsági szűrésen lehet megcsúszni. A jelenleg ismert áttelepítő országok közül messze Amerikáé a legösszetettebb és legcizelláltabb eljárás a világon - hívta fel a figyelmet a migrációkutató.



Európa inkább homokba dugja a fejét

A szabályokat a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után szigorították. Horváth József, a polgári elhárítás és a katonai titkosszolgálat volt főigazgató-helyettese arra figyelmeztetett, hogy az EU vezetői ezzel a lépéssel adósak.

Az Egyesült Államok sokkal komolyabban veszi saját és állampolgárai biztonságát, mint az Európai Unió. Az elmúlt hónapokban a bürokraták nem voltak képesek megtalálni a válaszokat a kihívásokra, inkább homokba dugták a fejüket. Arról folyt inkább a vita, hogy jelent-e kockázatot több százezer, akár egymillió ember kontrollálatlan beengedése az Európai Unióba. A politikai korrektség jegyében nem merik kimondani azokat a válaszokat, amelyek kézenfekvőek lennének - vélte.

Hiába a segélykiáltás

A titkosszolgálati szakértő szerint mindez annak ellenére van így, hogy a titkosszolgálatok világos jelzést adtak a kormányoknak a migrációval kapcsolatos veszélyeket illetően. Ahogy a szolgálatok segítségért kiáltottak, úgy kongatta a vészharangot Amerika szövetségi nyomozóirodájának igazgatója. Ott 10 ezer szíriai menekült áttelepítését szeretnék megoldani idén, szigorúan ellenőrzött körülmények között. Európába már több mint 700 ezer migráns érkezett ebben az évben, komolyabb biztonsági átvilágítás nélkül.
Hallgassa meg!