Franciaország emlékezik

Nemzeti megemlékezést tartanak a két héttel ezelőtti terrortámadások áldozatainak emlékére.

November 13-án összehangolt merényletsorozat történt a francia fővárosban. Hat helyszínen nyolc támadó robbantott és lövöldözött. A támadásokban 130-an meghaltak és több mint 350 megsebesültek. A merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta magára.

Francois Hollande francia államfő részvételével péntek délelőtt nemzeti megemlékezést tartottak a november 13-i párizsi merényletek 130 áldozatára az Invalidusok díszudvarán.

A megemlékezésen az áldozatok mintegy ezer hozzátartozója, a sebesültek egy része, valamint a teljes francia kormány, a legfőbb ellenzéki politikusok, a parlamenti pártok vezetői és a támadásban elhunyt külföldi állampolgárok országainak nagykövetei voltak jelen. Két család viszont nem kívánt részt venni a szertartáson, tiltakozásul azért, mert szerintük Franciaország nem tett elég erőfeszítést a terrortámadások megelőzése érdekében.

Az egyórásra tervezett megemlékezés kezdetén a Marseillaise, a francia himnusz csendült fel, majd Jacques Brel belga énekes Quand on n'a que l'amour című szerelmes dalát énekelte három énekesnő.