Ferenc pápa elítélte a "gyarmatosítás új formáit"

A kenyai főváros egyik legnagyobb nyomornegyedébe, Kangemibe látogatott Ferenc pápa pénteken, és ottani beszédében elítélte "a gyarmatosítás új formáit", amelyekben fogalmazása szerint arra kényszerítik az afrikai országokat, hogy "fogaskerekek legyenek egy hatalmas gépezetben".

A katolikus egyházfő ostorozta mindazokat, akik nyomást gyakorolnak az afrikai országokra annak érdekében, hogy azok "intézkedéseket vezessenek be például a születésszám csökkentésének ösztönzésére".

EPA/DANIEL DAL ZENNARO

EPA/DANIEL DAL ZENNARO



A pápa elítélte azt az "égbekiáltó igazságtalanságot", hogy sok országban egy minden hatalmat és gazdagságot magához gyűjtő kisebbség hagy elszennyeződni és lepusztulni városrészeket. Alapvető jognak nevezte a tiszta ivóvízhez való hozzáférést, és kijelentette: mindenki számára emberhez méltó, megfelelő otthont kell biztosítani, ahol van szennyvízelvezetés, áramszolgáltatás, kórház, iskola és sportolási lehetőség.

Megjegyezte, hogy a gazdagabb városrészekben élők éppen a nyomornegyedekben tengődőktől tanulhatnak együttérzést, róluk vehetnének példát, hogyan kell gondoskodni a még szegényebbekről.

A pápa gyakran beszél a föld, a munka és a lakhatás fontosságáról az emberek életében. Ezúttal is a lakhatásra összpontosított, amely súlyos kérdés a gyorsan urbanizálódó világban, azért is - mint korábban már utalt rá -, mert hozzájárul a Föld kényes ökológiai egyensúlyának felborításához.



Az egyházfő utolsó kenyai nyilvános programjaként részt vett egy ifjúsági nagygyűlésen a Kasarani-stadionban.

Nairobi programjának végén Ferenc pápa még magánjellegű beszélgetéseket folytat kenyai püspökökkel, majd Ugandába utazik tovább.