Az év elején két athéni lakásban is megfordult Abdelhamid Abaaoud

Az év elején két athéni lakásban is megfordult Abdelhamid Abaaoud, a két héttel ezelőtti véres párizsi terrorcselekmények fő szervezője - erősítette meg a görög rendőrség pénteken az erről szóló sajtóbeszámolókat.

A Kathimeriní című görög napilap pénteki információi szerint azok a DNS-minták, amelyeket januárban vettek a görög fővárosban két lakás regisztrálása során, azonosak azzal, amelyet a francia hatóságok küldtek a marokkói származású, belga állampolgársággal rendelkező Abaaoud halála után. A 27 éves férfit november 18-án ölték meg a Párizstól északra fekvő Saint-Denis-ben végrehajtott rendőrségi műveletben, és ezután Franciaország a tőle származó genetikai információt minden uniós tagállam hatóságainak továbbította.
Január 17-én, az említett athéni lakások egyikének átvizsgálása során a rendőrség őrizetbe vett négy algériai származású férfit, akik közül egyvalakit kiadtak Belgiumnak, míg a többieket szabadon engedték. Görögország a belga hatóságok kérésére járt el, akik tudni akarták, hogy Abaaoud tervez-e Athénból merényletet a belga rendőrség ellen.
Bár az őrizetbe vettek között nem volt Abaaoud, mint ahogy az most kiderült, az ő DNS-ét találták meg a kiadott férfi mobiltelefonján. Abaaoud erről a telefonról feltételezhetően többször is felhívta a belga rendőrség által január 15-én Verviers-ben felszámolt dzsihadista hálózat két megölt tagja egyikének a testvérét. A belga hatóságok Abaaoudot tekintették a felgöngyölített szervezet vezetőjének.
A görög rendőrség még januárban nyilvántartásba vett egy másik - üresen álló - athéni lakást is, ahol számos hamis francia jogosítványt és Abaaoudtól származó DNS-mintákat is talált.
A helyi média jelentése szerint a görög hatóságok nem zárják ki, hogy a második lakásban regisztrált további ujjlenyomatok a párizsi merényletsorozat többi elkövetőjétől származnak.