6,4 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta

A munkanélküliek száma 27 ezerrel 290 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 6,4 százalékra csökkent augusztus-októberben az egy évvel korábbihoz képest. A férfiak körében alacsonyabb volt a munkanélküliség, ugyanakkor a javulás a nőknél volt nagyobb mértékű - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 11 ezerrel 152 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 0,6 százalékponttal 6,2 százalékra csökkent.

állásbörze - álláskeresés - munkanélküli

A munkanélküli nők száma 16 ezerrel 138 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 0,9 százalékponttal 6,6 százalékra mérséklődött augusztus-októberben az egy évvel korábbihoz képest.

A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 3,6 százalékponttal 16,2 százalékra csökkent, de a munkanélküliek egyötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki - közölte a KSH.

A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak, illetve az 55-64 évesek munkanélküliségi rátája is mérséklődött, előbbieké 0,5 százalékponttal 5,6 százalékra, utóbbiaké szintén 0,5 százalékponttal 5,7 százalékra.

A munkanélküliség átlagos időtartama változatlanul 19,1 hónap. A munkanélküliek 49,2 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.

Augusztus-októberben tovább javultak a foglalkoztatottsági mutatók 

Az idén augusztus és október között eltelt három hónap átlagában 115 ezerrel 4 millió 266 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest, ami 2,8 százalékos növekedést jelent. A 15-64 éves korosztály foglalkoztatottsági rátája az egy hónappal korábbi, harmadik negyedévi adathoz képest is 0,1 százalékponttal 64,9 százalékra nőtt, ami 2,2 százalékponttal nagyobb arány az egy évvel korábbihoz hasonlítva - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).



A 15-64 évesek korcsoportjába 4 millió 229 ezren tartoztak a foglalkoztatottak közül.

Az összességében 115 ezres növekedéshez a hazai elsődleges munkaerőpiac és a közfoglalkoztatás egyformán 52-52 ezerrel járult hozzá, míg a külföldi telephelyeken 11 ezerrel dolgoztak többen.

Más oldalról a foglalkoztatottak számának növekedésből 88 ezer a munkaerőpiacon jelenlevő gazdaságilag aktív népesség létszámának emelkedéséből, 27 ezren pedig a munkanélküliek közül jöttek.

A legjobb munkavállalási korú, 25-54 évesek foglalkoztatási rátája 1,2 százalékponttal 81,3 százalékra emelkedett. Az idősebb, 55-64 éves foglalkoztatottak száma 4,0 százalékponttal 46,5 százalékra nőtt. A 15-24 évesek korcsoportjából 294 ezren voltak foglalkoztatottak, foglalkoztatási arányuk 2,5 százalékponttal 26,9 százalékra nőtt.

A 15-64 éves férfi foglalkoztatottak létszáma 2,6 százalékkal 2 millió 298 ezerre bővült, foglalkoztatási rátájuk 2,3 százalékponttal 71,4 százalékra nőtt.

A 15-64 éves női foglalkoztatottak száma 2,7 százalékkal 1 millió 932 ezerre emelkedett, foglalkoztatási rátájuk 2,1 százalékponttal 58,5 százalékra javult.

A 20-64 éves korcsoportban - amely az Európa 2020 stratégiában meghatározott foglalkoztatási célok alakulásának megfigyelési köre - a foglalkoztatási ráta 2,1 százalékponttal 69,8 százalékra nőtt.

Az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 76,9, a nőknél 62,9 százalék - közölte a KSH.

NGM-államtitkár: belátható időn belül elérhető a teljes foglalkoztatás

Belátható időn belül elérhető a teljes foglalkoztatás Magyarországon, ha folytatódik a gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás támogatása - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerő-piacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett munkaerő-piaci adatait kommentálva.

Az államtitkár megjegyezte, hogy szakértők szerint 5 százalék körüli munkanélküliségi ráta mellett lehet teljes foglalkoztatásról beszélni.

A KSH pénteken közölt adatai szerint a munkanélküliek száma 27 ezerrel 290 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 6,4 százalékra csökkent augusztus-októberben az egy évvel korábbihoz képest. Az idén augusztus és október között eltelt három hónap átlagában 115 ezerrel 4 millió 266 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest, ami 2,8 százalékos növekedést jelent.

Cseresnyés Péter kiemelte: a foglalkoztatás bővülése és a munkanélküliség csökkenése a magyar gazdaság fejlődésének, jó teljesítményének köszönhető. Mint elmondta, elsősorban a feldolgozóiparban, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban megnőtt az igény a jól képzett szakemberek iránt.

Az államtitkár elmondta: tartósan, több hónapja 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma, és a versenyszférában 328 ezerrel dolgoznak többen mint 2010-ben.

A fiatalok foglalkoztatása is jelentősen nőtt, jóval 20 százalék felett van a 16 és 25 év közötti korosztály foglalkoztatása, és munkanélküliségi rátájuk is jelentősen csökkent, 20 százalék feletti értékről 16,2 százalékra csökkent - fejtette ki Cseresnyés Péter.

Hozzáfűzte, hogy ezek az eredmények a kormány által indított programoknak is köszönhetők.

Elemzők: éves átlagban 7 százalék alatt maradhat a munkanélküliségi ráta

Az idén éves átlagban 7 százalék alatti, 6,9 százalékos munkanélküliségi rátát vár a Takarékbank és az Erste Bank elemzője.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint a munkanélküliek száma 27 ezerrel 290 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 6,4 százalékra csökkent augusztus-októberben az egy évvel korábbihoz képest. Az idén augusztus és október között eltelt három hónap átlagában 115 ezerrel 4 millió 266 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest, ami 2,8 százalékos növekedést jelent.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint tovább erősödhet a foglalkoztatási szándék.

A szakértő az MTI-hez eljuttatott kommentárjában rámutatott, hogy 4 millió 266 ezerrel a rendszerváltás óta nem látott szinten van a foglalkoztatás. A szezonális hatásoknak megfelelően kis mértékben, ezerrel nőtt a foglalkoztatás augusztus-október között a július-szeptemberi átlaghoz képest - tette hozzá.

A foglalkoztatottak számának emelkedése részben a közfoglalkoztatottak több mint 52 ezres növekedésének köszönhető, de a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi, hogy az elsődleges munkaerőpiacon is 51 700 új munkahely keletkezett egy év alatt - hangsúlyozta az elemző, hozzátéve, hogy a külföldön dolgozók létszáma 11 200-zal bővült.

Suppan Gergely szerint kedvező, hogy a 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma 88 200-zal nőtt, így a nem aktívaké 3 millió alá, 2,978 millióra csökkent.

Az elemző biztatónak nevezte, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. Szezonális hatások és a javuló munkapiaci kilátások miatt 6 százalék közelébe mérséklődhet a munkanélküliségi ráta, de a szezonális hatások miatt a jövő év elején újra meghaladhatja a 7 százalékot, míg a jövő év második felében már 6 százalék alá csökkenhet - közölte.

A szakértő szerint így idén 6,9 százalékra, jövőre 6,5 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,7 százalékról.

Barczel Vivien, az Erste makroelemzője az MTI-nek elmondta, hogy a következő hónapokban a szezonális hatások miatt nőhet a munkanélküliség, de ő is úgy vélte, hogy éves átlagban nem haladja meg a 7 százalékot, 6,9 százalék lehet. Hozzátette: 2016-ban átlagosan 6,4 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta.

Kifejtette, hogy az augusztus-októberi 6,4 százalékos munkanélküliségi ráta megfelel a várakozásaiknak. Azt, hogy az előző mért három hónaphoz képest nem változott a ráta, a mezőgazdasági idénymunkák kifutása okozta. Barczel Vivien hozzáfűzte: a nyári bővülés után a korábbi évek tapasztalatainak megfelelően a közfoglalkoztatás keretében kínált állások száma is csökkenhetett.