Összecsaptak a migránsok és a rendőrök a görög-macedón határon

Több tucat gazdasági bevándorlónak minősülő migráns csapott össze csütörtökön a görög-macedón határon a rendfenntartó erőkkel, miközben igyekeztek bejutni Macedóniába - jelentette a szerb sajtó. A macedón hírportálok egyelőre nem közölték a hírt.

A helyszínen tartózkodó szerbiai újságírók viszont arról számoltak be, hogy a főleg Iránból, Marokkóból és Pakisztánból érkezett emberek próbáltak bejutni Macedóniába.



Tették ezt annak ellenére, hogy a nyugat-balkáni ország a múlt héten bejelentette, Szlovéniához, Horvátországhoz és Szerbiához hasonlóan csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedi be, akik már rendelkeznek korábban kiállított regisztrációs papírokkal.

Akik nem háború sújtotta övezetből érkeznek, nem léphetik át a görög-macedón határt, ezért napok óta különböző módokon tiltakoznak: egyesek éhségsztrájkot folytatnak, mások bevarrták a szájukat, vagy félmeztelenre vetkőztek, egy ezerfős csoport pedig a sínekre ült, így akadályozva a Szalonikiből Szkopjéba tartó vonat indulását.

Csütörtökön a rendőrök gumibotokkal tartóztatták fel a dühös migránsokat, akik a már részben felépített kerítést is lerombolták a határon. Jelenleg körülbelül ezerötszázan várnak arra, hogy a hatóságok enyhítsenek a feltételeken, és mégis átengedjék őket a határon, hogy Macedónián, Szerbián, Horvátországon, Szlovénián és Ausztrián keresztül folytathassák útjukat Nyugat-Európába, elsősorban Németországba.

Az utóbbi két napban a Görögországban uralkodó rossz időjárás miatt csökkent a Macedóniába érkező migránsok száma, ám amint újra beindul a hajóforgalom a görög szigetek és a szárazföld között, várhatóan újra nagy tömegek érkeznek a Nyugat-Balkánra.