Az orosz miniszterelnök szerint bűncselekmény volt a vadászbombázó lelövése

Oroszország korszerű rakétákat telepít a Latakia tartományban lévő légi támaszpontjára, amely mindössze 50 kilométerre van a török határtól. A rakéták hatótávolsága mintegy 400 kilométer. Szergej Sojgu azt követően jelentette be az intézkedést, hogy a török légierő kedden lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ közelében. Az orosz külügy szerint a terrorellenes műveletben részt vevő Szu-24-es lelövésével a törökök az Iszlám Államot támogatták. Ankara kihozott egy hangfelvételt, amelyen az orosz gépnek leadott figyelmeztetés hallható. Washington nyugalomra int. A 180 percben megszólaló szakértő szerint nem nagyon lesz geopolitikai következménye annak, hogy Törökország kedden lelőtt egy orosz vadászgépet, mert a két országot szoros gazdasági kapcsolat fűzi össze, amelyre mindkét félnek szüksége van.

Moszkva hazatérésre szólította fel a Törökországban tartózkodó állampolgárait 

Terrorveszélyre hivatkozva az orosz külügyminisztérium csütörtökön felszólította a Törökországban tartózkodó orosz állampolgárokat, hogy térjenek vissza Oroszországba.  "A jelenlegi törökországi terrorveszély miatt megismételjük az orosz állampolgárokhoz intézett felhívásunkat, hogy ne utazzanak Törökországba, azoknak pedig, akik személyes okokból ott vannak, azt ajánljuk, térjenek vissza hazájukba" - írta az orosz külügyminisztérium két nappal azután, hogy egy török vadászgép a szíriai-török határ közelében lelőtt egy orosz vadászbombázót.

Oroszország gazdasági szankciókat dolgoz ki Törökországgal szemben 

Oroszország gazdasági szankciókat dolgoz ki Törökország ellen, válaszul arra, hogy a török légierő lelőtt egy Szu-24-es orosz katonai repülőgépet a szíriai határnál - jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök csütörtökön Moszkvában. Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, hogy a Török Áramlat gázvezeték és az Akkuyu atomerőmű építését is befagyaszthatják vagy leállíthatják.

Medvegyev bűncselekménynek nevezte a gép lelövését, és leszögezte, hogy az nem marad büntetlen. Kormánya utasítást kapott arra, hogy válaszul az "agressziós cselekményre" két napon belül dolgozza ki a gazdasági és humanitárius területet érintő, meghatározatlan időre szóló ellenintézkedések rendszerét. Azt mondta, hogy a szankciók érinthetik a beruházásokat, a foglalkoztatást, az idegenforgalmat, a légi közlekedést, az élelmiszeripari termékek kereskedelmét, valamint a kultúrát.

Oroszország megszakítja a turisztikai együttműködést Törökországgal - jelentette be Oleg Szafonov, az orosz állami turisztikai hivatal (Roszturizm) vezetője csütörtökön.  A Roszturizm arra készül, hogy büntetőintézkedésekkel sújtja azokat az utazási irodákat, amelyek továbbra is kínálnak törökországi utazásokat. Szafonov jelezte, hogy figyelemmel fogják kísérni az utazási irodák kínálatát, és megteszik a szükséges intézkedéseket, hogy Törökország kikerüljön az úti célok közül.

Putyin szerint Ankara szándékosan zsákutcába tereli az orosz-török kapcsolatokat 

Vlagyimir Putyin erről az Oroszországban akkreditált új nagykövetek megbízóleveleinek átadásakor beszélt csütörtökön Moszkvában. Sérelmezte, hogy Ankara mindeddig nem kért bocsánatot a Szu-24-es orosz harci repülőgépnek a szíriai határ közelében két nappal korábban történt lelövéséért, és még csak kártérítést sem ajánlott. Az orosz elnök úgy fogalmazott, hogy "teljesen megmagyarázhatatlanok" egy olyan ország "orvul elkövetett hátba döfései", amelyre Moszkva partnerként tekintett a terrorizmus elleni harcban. "Az, ami két napja Szíria felett a levegőben történt, ellentétes a józan ésszel és a nemzetközi joggal: a gépet szíriai terület felett lőtték le" - jelentette ki az orosz elnök.

Erdogan: Moszkva bizonyítson!

A török elnök határozottan cáfolta csütörtökön azokat az orosz vádakat, hogy országa az Iszlám Állam terrorszervezettől vásárol olajat, és leszögezte, hogy aki ilyet állít, annak bizonyítania kell a vádakat. Putyin orosz elnök kedden, az orosz vadászgép Törökország általi lelövésének napján azt mondta, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek az Iszlám Állam terroristáinak kezére került területekről kiindulva jutottak Törökországba. Putyin szerint az Iszlám Állam tagjai több száz millió dollárt kerestek az olajkereskedelemmel, és "egész kormányok" fegyveres erőinek védelmét élvezték.

Recep Tayyip Erdogan török államfő (b) és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök az ankarai elnöki palotában tartott találkozójukon 2015. november 24-én, miután ezen a napon a török légierő lelőtte az orosz légierőnek a szíriai határ közelében manőverező Szu-24-es vadászbombázóját. (MTI/AP pool/Török elnöki sajtóhivatal)

Recep Tayyip Erdogan török államfő (b) és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök az ankarai elnöki palotában (MTI/AP pool/Török elnöki sajtóhivatal)



Az Sz-400-as rakéták már megérkeztek Szíriába

Megérkeztek Szíriába az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer ütegei - jelentette a helyszínről a RIA Novosztyi hírügynökség. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tegnap jelentette be, hogy Oroszország korszerű rakétákat telepít a szíriai Latakia tartományban lévő légi támaszpontjára, amely mindössze ötven kilométerre van a török határtól. A rakéták hatótávolsága mintegy 400 kilométer. A védelmi miniszter az intézkedést azután jelentette be, hogy a török légierő kedden lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ közelében.

 

Putyin: Ankara szándékosan zsákutcába tereli az orosz-török kapcsolatokat

Az orosz elnök szerint Ankara szándékosan zsákutcába tereli az orosz-török kapcsolatokat. Vlagyimir Putyin erről az új nagykövetek megbízói leveleinek átadásakor beszélt Moszkvában. Sérelmezte, hogy Ankara mindeddig nem kért bocsánatot a Szu-24-es orosz harci repülőgép lelövéséért, és még csak kártérítést sem ajánlott. Az orosz elnök úgy fogalmazott: teljesen megmagyarázhatatlan egy olyan ország által elkövetett hátba döfés, amelyre Moszkva partnerként tekintett a terrorizmus elleni harcban.

Vlagyimir Putyin (MTI/EPA pool/Szputnyik/Kreml/Szergej Gunejev)



Szakértő: nem nagyon lesz geopolitikai következmény
Szakértő: nem nagyon lesz geopolitikai következmény

Tálas Péter szerint nem nagyon lesz geopolitikai következménye annak, hogy Törökország kedden lelőtt egy orosz vadászgépet. A biztonságpolitikai szakértő a 180 percben ezt azzal indokolta, hogy a két országot szoros gazdasági kapcsolat fűzi össze, amelyre mindkét félnek szüksége van. Hozzátette, szakértők számítottak az incidensre, hiszen voltak előzményei: a törökök többször jelezték Oroszországnak, hogy nem szeretnék, ha megsértené a határait, de ide sorolható az az eset is, amikor Törökország lelőtt egy drónt, amely állítólag Oroszországé volt. Tálas Péter úgy vélte, a gép lelövése egyfajta figyelmeztetés volt Oroszországnak, hogy bizonyos határokat érdemes betartani.

Orosz pilóta: lehet, hogy megsértette a gép a török légteret

Elképzelhető, hogy véletlenül megsértette a török légteret az orosz gép, mert nagyon nagy sebességgel repült, és ismeretlen volt a terület a pilóták számára, mivel először repültek fölé - mondta egy nyugalmazott orosz pilóta az M1-en szerda este. Hozzátette ugyanakkor, nem hiszi, hogy felderítést végeztek volna. A kérdésre, hogy tudott-e volna védekezni a támadás ellen a Szu-24-es, Ajdar Tljauberdin úgy válaszolt: elvileg igen, de mint Vlagyimir Putyin orosz elnök is mondta, "hátba támadtak bennünket".

Kerry párbeszédet sürget

Nyugalomra szólította fel telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminisztert egy nappal az orosz harci gép Törökország általi lelövése után John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője, aki egyúttal párbeszédet sürgetett Moszkva és Ankara között. A washingtoni külügyminisztérium szerdán kiadott szűkszavú közleménye szerint Kerry részvétét fejezte ki Lavrovnak a Törökországgal történt incidensben elszenvedett vesztéségért. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: egyik oldalnak sem szabad megengednie, hogy ez az incidens kiélezze a feszültséget a két ország között vagy Szíriában.

Moszkva: komoly következmények lesznek

Komoly következményei lesznek a két ország kapcsolataira nézve az orosz vadászbombázó lelövésének - jelentette ki az orosz külügyminiszter török kollégájával folytatott telefonbeszélgetésében. Szergej Lavrov hangsúlyozta: Törökország azzal, hogy lelőtte a terrorellenes műveletben részt vevő harci repülőgépet, tulajdonképpen az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet támogatta. Mevlut Cavusoglu török tárcavezető részvételét fejezte ki az orosz pilóta halála miatt, de igyekezett igazolni országa eljárását. Kedden a török légierő F-16-os vadászgépe lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázót a szíriai-török határ közelében, mert az Törökország szerint megsértette légterét. Moszkva cáfolta, hogy a gép berepült a török légtérbe.

A moszkvai török nagykövetség előtt zajló orosz tiltakozást az váltotta ki, hogy a török légierő lelőtt orosz vadászgépet az orosz-szíriai határ közelében.


Nem lesz orosz-török külügyminiszteri találkozó

Oroszország cáfolja a török-orosz miniszteri találkozó hírét. A moszkvai külügyi szóvivő kijelentette: Szergej Lavrov külügyminiszter nem adta beleegyezését a török javaslathoz. Előzőleg Ankara azt közölte: a török külügyminiszter telefonon beszélt orosz kollégájával, és megállapodtak abban, hogy a következő napokban személyesen találkoznak egymással, így egyeztethetnek a tegnap lelőtt vadászgép ügyében. A török légierő egy Szu-24-es bombázót lőtt le arra hivatkozva, hogy Szíriából behatolt a török légtérbe. Az orosz vezetés ezt cáfolja. A vadászrepülő legénysége katapultált: a pilótával szíriai felkelők végeztek, a navigátora viszont életben van, orosz és szíriai katonák mentették meg.

Van egy hangfelvétel

A török hadsereg nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen - állítása szerint - a lelőtt orosz Szu-24-es vadászbombázónak leadott egyik figyelmeztetés hallható. A felvételen rögzített adatok szerint a török reptéri irányító angol nyelven felszólította az orosz pilótákat, hogy a török légtér közelében repülnek és forduljanak délnek. A vadászbombázó navigátora azt állította, hogy nem kaptak figyelmeztetést a török légierőtől, és nem sértették meg Törökország légterét.


Ukrajna kitiltotta az orosz gépeket

Ukrajna kitiltotta légteréből az összes orosz légitársaság repülőgépét - jelentette be az ukrán miniszterelnök. Arszenyij Jacenyuk közölte: eddig vártak arra, hogy Moszkva visszavonja döntését, amellyel az ukrán járatoknak tiltotta meg a berepülést Oroszország légterébe. A kormányfő ezen kívül a külpolitikai helyzet éleződésével is indokolta a légtér lezárását. Az orosz katonai gépek átrepülését Kijev már korábban megtiltotta, most a polgári járatokra is kiterjesztette a tilalmat.