Élőlánc lesz vasárnap a párizsi merényletek egyik helyszínén

A november 13-i párizsi merényletek egyik helyszíne előtt is elhaladó két kilométeres élőláncot szerveznek az éghajlatért vasárnap civil szervezetek a másnap kezdődő ENSZ-klímacsúcs alkalmából.

A terrortámadásokat követően kihirdetett gyülekezési tilalom a klímacsúcs kísérőrendezvényeire is vonatkozik, így elmarad az eredetileg a nyitónap előtti vasárnapra és december 12-re tervezett nagy "éghajlatmenetet" Párizsban.

Az Attac és az Alternatiba nevű szervezetek ezért a párizsi aktivistákat arra kérik, hogy vasárnap dél és délután 1 óra között alkossanak élőláncot a boulevard Voltaire két kilométeres szakaszán. A lánc az út mentén található Bataclan koncertterem előtt meg fog szakadni a merényletek 130 áldozatának emlékére, akik közül kilencvenen az épületben vesztették életüket.



"Nagyon sokan leszünk, hogy megható pillanat legyen ez az éghajlatért, a demokráciáért és a békéért, és egyúttal megemlékezés is a merényletek áldozataira" - közölte az Alternatiba.

Az élőlánc előtt délelőtt 10 és 11 óta az aktivisták cipőket helyeznek el a megemlékezések központi helyévé vált République téren. A cipők azokat az embereket jelképezik, akik nem tudnak a gyülekezési tilalom miatt felvonulni.

A francia vidéki városokban is betiltották a nagyobb megmozdulásokat, ezért egyes civil szerveztek tiltakoztak, és nyílt levélben kérték Francois Hollande államfőtől, hogy "bírálja felül a párizsi rendezvények betiltására vonatkozó döntést".

A világon mintegy száz országban 2 ezer rendezvény várható a klímacsúcs előtti hétvégén, köztük 57 felvonulás annak érdekében, hogy Párizsban megszülessen a klímamegállapodás. Az ausztráliai Melbourne-ben pénteken 30 ezer emberre számítanak a szervezők, szombaton Manilában és Tokióban, vasárnap Sydney-ben, New Yorkban, Kampalában, Sao Paulóban és Londonban lesznek rendezvények.

Eddig 147 állam-, illetve kormányfő, köztük az amerikai és a kínai elnök is jelezte részvételét a csúcstalálkozó november 30-i nyitónapjára. A nemzetközi értekezlet célja, hogy most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá annak érdekében, hogy a Föld felmelegedését két Celsius-fokban maximalizálják az iparosodás előtti mértékhez képest. Az egyezmény a 2020-ban lejáró kiotói megállapodást váltaná fel.