Csökkentették a terrorfenyegetettség szintjét Brüsszelben

Négyesről hármasra csökkentették a terrorfenyegetettség szintjét Brüsszelben csütörtökön, közel egy héttel azután, hogy az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezet párizsi támadásait követően a legmagasabb szintre emelték a készültséget - jelentette a belga nemzeti hírügynökség.

Brüsszelben ezáltal "nagyon komoly, azonnali"-ról "komoly, lehetséges és valószínű" fokozatra csökkent a fenyegetettség: ez ugyanaz a készültségi szint, mint ami az ország többi részében érvényben van. A nemzeti válságkezelő központ, amely a veszélyeztetettség mértékének elbírálását vizsgálja felül, egyelőre nem kommentálta az eseményt. A terrorfenyegetettségi szint csökkentését a kormány szóvivője sem tudta még megerősíteni.



Napközben a brüsszeli nagymecsetet ki kellett üríteni, mivel az épületben gyanús port találtak. Néhány órára egy biztonsági sávot alakítottak ki az imahely körül. A porról később, a hivatalos vizsgálatot követően kiderült, hogy liszt.

A november 13-i párizsi támadások után Belgium november 17-én országszerte kettesről 3-as szintre emelte a védelmi készültséget, majd 21-én Brüsszelben a legmagasabb, négyes fokozatú óvintézkedéseket rendeltek el.

A rendőrség a franciaországi merényletek egyik helyi gyanúsítottjára, valamint annak bűntársaira vadászott, akik a kormány szerint a belga fővárosban is hasonló akciók elkövetésére készültek. A rendőrség az elmúlt két hétben számos razziát hajtott végre Belgiumban, a legutóbbiakat most csütörtökön, s öt embert vádoltak meg a párizsi merényletekhez köthető terrorista cselekményekkel.