Megötszöröződött az idegengyűlöletből elkövetett bűncselekmények száma Ausztriában

Az idei harmadik negyedévben közel megötszöröződött az idegengyűlöletből elkövetett bűncselekmények száma Ausztriában az év elején mért adatokhoz képest - közölték az osztrák médiumok szerdán.

Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal adatai szerint az első negyedévben 26, a harmadik negyedévben 118 rasszista indíttatású esetről tudnak. 2014 első három negyedévében 750, míg 2015-ben eddig 1200 feljelentés érkezett szélsőjobboldali bűnténnyel kapcsolatosan. A közlés szerint a bűncselekmények elkövetésének okai között az idegengyűlölet mellett az iszlámellenes és antiszemita nézetek is szerepelnek.



A Der Standard című osztrák lap információja szerint ez a tendencia nem a lakosság feljelentési hajlandóságának növekedésére vezethető vissza, hanem arra, hogy valóban sokkal több bűncselekmény történt. A hatóság szerint a társadalom erősen polarizálódott, és az emberek már régóta sokkal érzékenyebben reagálnak a történésekre.

A korábbi hetekhez képest kevesebben érkeznek Ausztriába az ország déli határrészéről. A stájerországi Spielfeldnél szerda délután nyugodt volt a helyzet, csaknem ezren tartózkodtak ott, a szomszédos Bad Radkersburgnál nem volt menekült.

Csütörtökön a rendőrség az érintett környékbeli földtulajdonosokkal találkozik Spielfeldnél, hogy a kerítés építéséről tárgyaljanak. A rendőrség a találkozó helyszínét és időpontját nem közölte.

Több mint két hónapos szünet után péntektől újraindul a közvetlen távolsági vonatközlekedés Ausztria és Németország között, így Budapestről ismét közvetlenül el lehet jutni Bécsen és Salzburgon át Münchenbe - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szerdán.

Eddig a távolsági vonatok csak Salzburgig közlekedtek, innen vagy egy magántársaság járataival, vagy helyiérdekű vasúttal lehetett továbbutazni Németországba.

A társaság szóvivője arra hívta fel az utazók figyelmét, hogy mindenkinél legyen érvényes utazási dokumentum. A német rendőrség kérésére az utasoknak ugyanis Salzburgnál egy másik szerelvényre kell átszállítniuk, hogy a német hatóságok hiánytalanul ellenőrizhessék a beutazók okmányait. Az ÖBB tájékoztatása szerint ez az ellenőrzés rövid ideig tart majd.

Aki Frankfurtból vagy Münchenből utazik Salzburgon át Klagenfurt, Graz, Bécs vagy Budapest irányába, az távolsági járattal átszállás nélkül közlekedhet.