Jövőre 208 ezer gyermek étkezhet ingyen a szünidőkben

Jövőre 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerek részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

Czibere Károly a III. kerületi Százszorszép Óvodában ismertette az ingyenes gyermekétkeztetés 2016-tól érvényes változásait. Elmondta, hogy az önkormányzatok eddig pályázati úton tudtak részt venni az ingyenes étkeztetésben, amelyben az idén nyáron 142 ezer gyermek részesülhetett.

A kép illusztráció. MTI Fotó: Illyés Tibor

A kép illusztráció. MTI Fotó: Illyés Tibor



A jövő évtől - a tervek szerint - az önkormányzatoknak már kötelező lesz erről gondoskodniuk nemcsak nyáron, hanem minden iskolai szünetben. Ennek költségeit az állam teljes egészében állja, ezért az idei 3 milliárd forint után jövőre 4,5 milliárdot fordít erre a költségvetésből, ami 50 százalékos emelést jelent - hangsúlyozta.

Czibere Károly közölte, a szülőnek kell kérelmeznie a szünidei étkezést, majd a jegyző állapítja meg a rászorultságot. Kiemelte, nemcsak azok a rászoruló gyerekek részesülhetnek a szünidei ingyenes étkezésben, akik bölcsődébe vagy óvodába járnak, hanem azok is, akiket még nem írattak be. Hozzátette, az étkeztetést nemcsak úgy lehet majd megoldani, hogy a gyerekek bemennek a menzára, hanem ki is lehet szállítani a családokhoz az ételt.



Az államtitkár úgy fogalmazott, az ilyen segítségnyújtás mint az ingyenes gyermekétkeztetés jól felfogott érdeke a társadalomnak, egyfajta befektetés a jövőbe. Hozzáfűzte, emellett a gyerekeknek joguk is van ahhoz, hogy mindent megkapjanak, ami szükséges a testi-lelki és szellemi fejlődésükhöz.

Ezt szem előtt tartva terjesztette ki idén szeptemberben a kormány az ingyenes bölcsődei és óvodai étkezést 92 ezerről 318 ezer gyerekre. Így a 356 ezer bölcsődés és óvodás 90 százaléka kap ingyen enni - jelentette ki, hozzátéve, Európában nincs még egy ilyen ország.

Jelezte azt is, hogy ezzel együtt nőtt az étkeztetésre fordított összeg is. Míg öt évvel ezelőtt 28-29 milliárd jutott gyermekétkeztetésre, addig jövőre már több mint 71 milliárdot szán erre a kormány.

Czibere Károly a helyszínről szólva elmondta, a III. kerület régóta sokat tesz a gyermekétkeztetés területén, utalva ezzel arra, hogy a kerületben már 2013 óta minden iskolai szünetben reggelihez és meleg ebédhez jutnak a rászoruló gyerekek.