Hiába a terror, tele lesznek a stadionok

Meg fogják rendezni a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságot, mégpedig Franciaországban. Egyébként sincs olyan alternatív ország, amely meg tudná tartani az eseményt és kevésbé lenne kitéve a terrorfenyegetettségnek - adott hangot véleményének Hegedűs Henrik sportújságíró, blogger a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A szakíró felidézte: az 1972-es müncheni olimpia volt az első, amikor a terroristák rájöttek, hogy nagy sporteseményen elkövetett vérengzéssel be lehet kerülni a világhíradóba. Ez azóta folyamatosan benne van a világsportban, amely azonban még egyszer sem hátrált meg a terrorfenyegetettség miatt. Az 1998-as franciaországi világbajnokság előtt 100 embert tartóztattak le hét országban, mert az Anglia-Algéria mérkőzésen merényletet terveztek. Hasonló volt a helyzet 2004-ben, akkor Portugáliában José Manuel Barroso akkori miniszterelnök ellen terveztek merényletet - idézte fel.

Rendőr Párizs északi elővárosában, Saint-Denisben. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)



Úgy vélekedett, a jövő évi Európa-bajnokságon akár minden egyes mérkőzés is kiemelt biztonsági kockázatú lehet. Nagyon szigorú lesz a beléptetési rendszer, nemcsak a bejáratoknál kell majd ellenőrzésre számítani, hanem le fogják zárni a stadionok környékét is. Ez nem egyedül a franciák dolga lesz, európai összefogás biztosítja majd a rendezvényt. Egy a hannoveri fenyegetéshez hasonló bármikor megtörténhet, ami bonyolult helyzet elé állítja majd a rendezőket - állapította meg Hegedűs Henrik.

Ennek ellenére az eddigi tapasztalatokból ítélve a szurkolókat ez nem fogja elriasztani, sőt inkább az a céljuk, hogy a jelenlétükkel is demonstráljanak. Egyébként is olyan szintű túljelentkezés van általában a jegyekért, hogy ha az érdeklődés a felére csökkenne - ami nem fog megtörténni -, akkor is bőven megtelnének a stadionok - mondta a sportújságíró.
Hallgassa meg!