Fogtuk, láttuk, kézbevettük a Microsoft csúcsmobiljait

Bemutatkozott a Lumia 950 és 950 XL, a redmondi óriás mobiltelefonjainak legújabb, és egyben jelenleg két legerősebb darabja a magyar közönségnek egy zártkörű rendezvényen. A hirado.hu is jelen volt a premieren.

Füstfelhő és dobpergés nem volt, ellenben sok táblagépet, laptopot és unibody számítógépet láthatott az a szerencsés újságíró, aki meghívót kapott a rendezvényre. Azaz jobban mondva: felhők voltak, ugyanis szép színes bárányfelhők lógtak a plafonról a rendezvény termében, hogy ha már füst nem volt, legalább a cloud, mint Microsoft-filozófia is megjelenjen.

Viszont ami ennél is fontosabb, a felhőkkel ellentétben a kiállított darabokat meg is lehetett érinteni, és egy-két funkciótól eltekintve ki lehetett próbálni, milyen az, amikor az ember a mobiltelefonon kezdi meg az internetes böngészést, de végül egy nagy monitoron folytatja úgy, hogy közben mindvégig a telefon képernyőjén mozgatta ujjait. De ne szaladjunk ennyire előre, először is vegyük sorra, hogy mi az, ami miatt elmondhatjuk: ezek tényleg ütős mobilok lettek.

A méret a lényeg

Mindkettő 950-es készülék nagyobb 5 colnál, a „sima” csak 0,2 collal, míg az „extra” változat már majdnem phablet-kategória, hiszen egészen pontosan 7 tized collal nagyobb egy mai átlagos mobilnál. Memóriával bőségesen el lettek látva, hiszen most már nem Windows Phone fut rajtuk. A processzorokról nem is beszélve, a nagyobb méret, nagyobb processzorszám-szabályt követve az XL-ben szám szerint 8 mag dolgozik – ebből adódóan a „sima” változatban „csak” 6, mégpedig az egyik legismertebb gyártótól, a Qualcomm-tól izzanak a magok.



Vagyis csak izzanának, ha nem lenne aktív hűtésük a telefonoknak. Igen, jól olvassák, és ott is jól lehetett hallani, mert megerősítették: mindkét készülék hűtését aktív vízkeringtetés segíti. Igen, víz. Úgyhogy nem lesznek hideg téli napokon személyes fűtőeszközeink, mint egynéhány gigahertzes készülékeken, viszont itt a hűtővizet nem kell cserélni.

Fizikai méreteit figyelembe véve kissé csalódhatott az ember, ugyanis nem széles készülékekről van szó, legalábbis az iPhone 6s-hez vagy a Samsung Note-hoz képest nem. Tehát zsebrepesztésre, illetve ujjízületek nyújtására nem lesznek alkalmasak, lévén beleférnek a zsebbe, és egy kézzel is viszonylag jól lehet irányítani a készülékeket. Kézbe véve még egy dolog tűnik fel: könnyűek az előbb említettekhez képest. Hogy ez most a jól és kifinomultan megmunkált műanyagborításnak (mert fémet most se találunk) köszönhető, avagy csak annak, hogy erős a kezünk, azt nem tudni, viszont tény, hogy az 5 colos telefon nehezebbnek érződik, mint az XL 5,7 colosa.

Ha fotó van, minden van

Nem spóroltak sokat a megapixeleken sem a Microsoft tervezői: 20 megás szenzort tettek mindkét gépbe, a már jól ismert Carl Zeiss-féle optikával, a szintén jól ismert kézremegés-ellenes funkcióval, úgyhogy ha valakik szeretni fogják, akkor azok az estében magukat és másokat fotózok, ugyanis (nagyítás nélkül) nagyon jó képeket sikerült lőni a rendezvény kékes félhomályában, szerintünk jobbat, mint mondjuk egy iPhone 5s-el.

A képek megnézése és a kamera elindítása minden átmenet nélkül történt, tehát nem volt semmilyen fennakadás, döccenés nélkül hajtották végre a mozdulat utáni számításokat a processzormagok. (Sajnos készített fotót nem engedélyeztek „kivinni” a teremből.

Szót érdemel, hogy a LED-szenzorok hármas fénye, ha nem is a napsütéssel, de egy 100 wattos izzó fényével vetekedet közeli megvilágításban: remek lesz zseblámpának.

Amit érdemes megtapintani

Új kijelzőt kapott a két csúcskészülék is: a QHD kijelzők nagy fénnyel világítottak bele a mobilos pultok körüli derengésbe, így a csempék olvashatóságával gond egy szál sem lesz, akármilyen szögből is próbálkoznánk. Igaz, a csempékhez nem szükséges QHD felbontás, viszont a tény, szépen simultak egymáshoz a továbbra is aktív, izgő-mozgó ikonok.

A belső menürendszer csupán egy ráncfelvarrást kapott, nem változott, nem ebben élték ki magukat a dízájnerek, ugyanazok a funkcióbillentyűk találhatóak mindenütt, amiket már megszokhattunk.

És Windows 10 – már mobilokon is

Talán az egyik legfontosabb jellemzőt hagytuk a legvégére, hiszen a legújabb operációs rendszer ráengedése a mobilplatfromokra azt is jelentheti, hogy minden 10. magyar számítógépen megkezdett munkát folytatni tudjuk a mobilunkon, tabletünkön. A Microsoft legújabb elve ugyanis az, hogy ad egy szoftvert, és azt a lehető legtöbb készüléken „ugyanúgy tudjuk használni”, azaz hellyel-közzel hasonlóképpen, így pedig időt és pénzt spórolhatunk meg.

Minden marketingszövegen túl tényleg jó ötlet ugyanis ez, ha a munkahelyi számítógépen elkezdett munkát a magunknál lévő tableten még útközben befejezhetjük úgy, hogy egyébként nem léptünk ki a vállalati rendszerből, vagy az otthon, a laptopon elkezdett filmet a nagy kijelzőjű telefonon tudjuk végig nézni, mialatt villamosozunk.

Hogy mindez mennyire fogja izgalomba hozni az androidosokat, vagy az iOs szerelmeseit, azt nem tudjuk, mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a lenyúlós Microsoftos app egyhamar nem lesz a legtöbbet letöltöttek között. Hiszen amellett, hogy remek készülékeket alkotott a Microsoft, a Google-t és annak legnépszerűbb appjait, így a Hangoutsot és a Youtube-ot hivatalosan még most sem engedi natívaként magához, ez pedig valószínűleg felhasználók millióit fogja még mindig távol tartani a Windows 10-rendszerű telefonoktól.

De ha egyszer odaengedné magához, valószínűleg sokkal elégedettebb lenne mindenki.