Az európai VW-sek nem kapnak pénzt, az csak az amerikaikanak jár

Amerikával ellentétben Európában nem fizet kárpótlást a manipulált dízelmotorral futó gépkocsik tulajdonosainak a Volkswagen. "Nem részesülnek pénzügyi kárpótlásban ezeknek a járműveknek a tulajdonosai Németországban" - mondta az AFP hírügynökségnek szerdán Enrico Beltz, a csoport értékesítési részlegének szóvivője. A Volkswagen által Németországban javasolt és a hatóságok által jóváhagyott intézkedéseket egész Európában alkalmazzák.

Az Egyesült Államokban a VW utalványok formájában összesen 1000 dollár kárpótlást juttat azoknak, akiknek a járművében egy szoftver segítségével meghamisították az emissziós értékeket, továbbá három évig hiba esetén ingyenes támogatást biztosít. Az amerikai és az európai ügyfelek közti különbségtételt a szóvivő azzal indokolta, hogy "a két piac nem hasonlítható össze".



A német szakhatóság (KBA) szerdán jóváhagyta a VW által előterjesztett javaslatot a manipulált autók átalakítására. A javaslat egyelőre csak az 1,6 literes és 2 literes EA 189 típusú motorokra vonatkozik. Az utóbbiak esetében csak szoftver frissítésre van szükség, amely mintegy fél óráig tart. Az 1,6 literes motoroknál kkevesebb mint egy órás munkával egy úgynevezett áramlásátalakítót kell beépíteni, amely biztosítja az üzemanyag tökéletesebb elégését. Az 1,2 literes motorok kiigazítására még a héten javaslatot tesz a VW.

epa05037105 A snow-covered front of a Volkswagen Tiguan with the plate 'the world car' can be seen in at a car dealership in Luebeck, Germany, 22 November 2015. Volkswagen is filing the first suggestions for dealing with the emissions scandal in the USA shortly before the expiration of an ultimatum. EPA/DANIEL BOCKWOLDT



A konszern arra törekszik, hogy a tulajdonosoknak ne kelljen nagyobb fogyasztással és kisebb motorteljesítménnyel számolniuk, erre azonban még nem tehet ígéretet - áll a VW közleményében.

A VW korábban közölte, hogy világszerte mintegy 11 millió gépkocsi érintett.