Veszélyeztetheti a tengeri teknősöket a szeizmikus kutatás

Az Exeteri Egyetem kutatói új tanulmányukban arra figyelmeztetnek, hogy a szeizmikus felmérések veszélybe sodorhatják a tengeri teknősöket.

Az óceáni olaj- és gázmezők feltérképezéséhez széles körben használt szeizmikus kutatás során általában légfegyvereket használnak a tengerfenékbe behatolni képes hanghullámok előállítására.

A Biological Conservation folyóiratban közzétett tanulmányban az angol kutatók feltárják, hogy a tengeri emlősökkel és halakkal ellentétben, a teknősöket nagyrészt figyelmen kívül hagyják az ilyenféle kutatások, és gyakran mellőzik őket a szeizmikus kutatások környezetkárosító hatásainak kivédését célzó irányelvek is.

A teknősöknél a lehetséges káros hatások felölelik a magatartásbeli változásokat, a kritikus élőhelyek elkerülését, valamint potenciális halláskárosodást, mivel hallástartományuk átfedi a légfegyverek frekvenciatartományát. Sőt, ismeretes, hogy belegabalyodhatnak a kutatóhajók vontatta felszerelésbe, ami pedig fulladásos halálhoz vezethet.

Közönséges levesteknős pihen egy korallágyon a malajziai Sipadan-sziget közelében. (Fotó: Reuters/David Loh/) Közönséges levesteknős pihen egy korallágyon a malajziai Sipadan-sziget közelében. (Fotó: Reuters/David Loh/)



Sarah Nelms, a vizsgálat vezetője kifejtette, a kutatáshoz az olaj- és gázkitermelő vállalatokkal, a szeizmikus kutatások vezetőivel, tudósokkal és természetvédőkkel is beszéltek, ezáltal széleskörű véleményeket gyűjtöttek be. Mindez olyan információkhoz segítette hozzá őket, amelyeket a publikált szakirodalomban nem találnak meg. Ezenkívül szemügyre vették a szeizmikus kutatásokra érvényes, a tengeri élővilág egészségi állapotát szemmel tartó irányelveket, illetve a témában született publikációkat is.

Nelms szerint tanulmányuk feltárja, hogy a szeizmikus kutatások magatartásbeli változásokat és fizikai sérüléseket okozhatnak a hüllőknek, ezért mielőbb további kutatásra lenne szükség a hiányzó információk beszerzéséhez.

Kifejtették, hogy a szeizmikus kutatások legalább 50 olyan ország felségvizein zajlanak, ahol teknősök is élnek. A hüllők természetvédelmi pozícióját figyelembe véve úgy hiszik, fontos és időszerű lenne kiértékelni eme globális aktivitás veszélyességi szintjét, és megkeresni azokat a hiátusokat tudásunkban, amelyekre a későbbi kutatásokat alapozni lehetne.

Abban reménykednek, eredményeik elősegítik az olyan irányelvek kifejlesztését, amelyekkel minimalizálni lehet a szeizmikus kutatások tengeriteknős-populációkra gyakorolt hatását. Például biztosítani lehetne, hogy érzékeny időszakokban vagy kritikus élőhelyeken, úgymint szaporodáskor vagy a táplálkozóhelyeken, ne végezzenek ilyen tevékenységeket.