Nagy humbugról és kényszerítési kísérletről beszél Boros Imre

A hitelminősítők viselkedése nem más, mint kényszerítési kísérlet, hogy egy ország azt csinálja, ami a nemzetközi befektetői tőke nagy játékosainak tetszene – értékelte a Fitch Ratings elmaradt felminősítését a Ma reggelben a közgazdász.

Megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósságának BB+ szintű osztályzatát pénteken a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő. A besorolásra továbbra is a felminősítés valószínűségét jelző pozitív kilátás van érvényben. A Fitch a hosszú futamidejű szuverén forintadósság-állomány besorolását is megerősítette BBB- szinten. A nagy nemzetközi hitelminősítők idei adósosztályzat-felülvizsgálati menetrendjében Magyarország már nem szerepel.

Az első Orbán-kormány körülbelül 80 százalékról hozta le 53-ra a GDP-arányos államadósság szintjét, az azonban 2003-tól újra elindult felfelé, és 2010-re elérte a 81 százalékot, miközben az éves hiány is meglódult, ám akkor egyik hitelminősítő sem látott okot leminősíteni Magyarországot, rendületlenül befektetésre ajánlottak minket – emlékeztetett a hétfői Ma reggelben Boros Imre közgazdász. Az Orbán-kormány újabb színre lépésével aztán, amikor egy másfajta gazdaságpolitika rajzolódott ki, 2011-ben, illetve 2012-ben azonnal bóvli kategóriába kerültünk a három hitelminősítőnél, a korrekció pedig egyelőre elmarad, miközben látványosan megindult és máig tart az éves hiány és az államadósság csökkenése.



Az egész egy nagy humbug, kényszerítési kísérlet, hogy egy ország azt csinálja, ami a nemzetközi befektetői tőke nagy játékosainak tetszene – jelentette ki a közgazdász. Ha nem szakítjuk meg a kapcsolatunkat az IMF-fel (ahogyan Románia tette), persze, más lenne a helyzet, biztosan jobb lenne a besorolásunk, de úgy tűnik, a javuláshoz a bankadó csökkentésének ígérete is kevés. Mindez persze komoly károkat okoz, nemzetgazdasági szinten évi 250-300 milliárd forintba kerül, ami majdnem egy százaléka a nemzeti jövedelemnek, de „élünk és hajózunk”, mert a piac önálló adatbázison működő része kitöm bennünket pénzzel, sikerült megszabadulni a nagy kockázatú devizahitelektől is, az igazi piaci szereplők pedig tulajdonképpen elismerik a magyar gazdasági teljesítményt.