Csütörtökön dől el, kik nyernek Nyilas Misi-ösztöndíjat

A magyar és a határon túli, kiemelkedően tehetséges, ám hátrányos helyzetű diákok támogatását tűzte ki célul a szeretetszolgálat. A Nyilas Misi-ösztöndíj Program keretében most a művészet, a sport és a tanulmányi eredmények terén kiemelkedő tehetségek jutnak havi 5 ezer forintos ösztöndíjhoz.

Összesen 406 pályázatból választja ki a bírálóbizottság az idei Nyilas Misi-ösztöndíj Program támogatottjait. Az általános iskola felső tagozatos diákjainak, valamint középiskolásoknak írták ki a pályázatot. Magyarországról jelentkeztek a legtöbben (158), Horvátországból a legkevesebben (2). Ukrajnából 94-en, Szerbiából 86-an, Szlovákiából 34-en, Romániából 32-en pályáztak.

A többség művészeti ágban pályázott, főleg a zene és képzőművészet területén kiemelkedő tehetséget felmutató gyerekek szeretnének támogatást kapni különóráik finanszírozására, versenyeik, fellépéseik során felmerülő költségekre, esetleg kiállítások belépődíjaira. A pályázók közül sokan kiemelkedő sportteljesítményük vagy tanulmányi eredményük miatt esélyesek a Nyilas Misi-ösztöndíjra.

Kovács Dani a kárpátaljai Mezőváriban nyugodtan várhatja a zsűri döntését, ugyanis az ifjú tehetséges hegedűművész azzal, hogy a Fölszállott a páva döntőjébe jutott, automatikusan elnyerte az ösztöndíjat (vagyis már „csak” 99 szabad hely van a programban). A végső döntést Szinetár Dóra színésznő, Lackfi János író, Gergely István olimpiai bajnok vízilabdázó, Rátai Dániel feltaláló, Agócs Írisz grafikusművész és Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke alkotta bírálóbizottság fogja meghozni november 26-án.

Pál Sándor a hirado.hu-nak elmondta, hogy a kárpátaljai nehéz sorsú gyermekek folyamatos támogatása az ismert ukrajnai helyzet miatt az utóbbi időben prioritást élvez a református szeretetszolgálat karitatív munkájában. Az előző Nyilas Misi-ösztöndíj Program keretében nemrég ítéltek oda 80 ösztöndíjat tehetséges, ám nehéz szociális körülmények között élő diáknak. Kárpátalján van most szükség a legnagyobb segítségre, mert a gazdasági válság sújtotta térségben a gyermekeket nevelő szülők 15-20 ezer forintból tengődnek, amiből nem jut a tehetséges diákok taníttatására. A Református Szeretetszolgálat ezért igyekszik rendszeres segítséget nyújtani a rászorulóknak a tanévkezdéshez, és az iskolaév közben is folyamatosan szervezi a támogatások eljuttatását.



Lackfi János író kérdésünkre azt emelte ki, hogy egy ilyen jó szándékú civil kezdeményezéstől, mint amilyen a református szeretetszolgálat programja, nem várható el a nehéz sorsú, jó képességekkel megáldott gyermekek gondjának globális megoldása, ám a kiválasztott legtehetségesebb diákoknak ez az ösztöndíj olyan segítség lehet, mint amikor felveszünk egy stoppost az út szélén, és elviszünk valameddig, megkönnyítve ezzel a célba érését.