Elkészült a szegedi lézerközpont épületeinek szerkezete

A 11 hektáros fejlesztési területen jelenleg a belső építészeti munkák folynak - közölte Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kedden a Tisza-parti városban.

Az Európai Unió egyik tudományos nagyberuházásaként megvalósuló fejlesztésről rendezett közmeghallgatáson a szakember elmondta, hogy a központ lézerberendezéseknek helyet adó, több mint 6200 négyzetméteres fő épületének rendkívül szigorú rezgésvédelmi feltételeknek kell megfelelnie.



Hozzátette: ezért az építkezés során a kivitelező STRABAG-Swietelsky konzorciumnak olyan egyedülálló alapozási technológiát kellett alkalmaznia, amelyre eddig Európában még nem volt példa. A kutatóközpont épületeinek teljes alapterülete meghaladja a 24 ezer négyzetmétert.

A lézerberendezések tervezésére, gyártására és üzembe helyezésére kiírt közbeszerzési eljárások lezárultak, francia, litván, német, svéd, olasz, görög cégek, konzorciumok, kutatóintézetek nyertek, egy speciális lézert pedig a Pécsi Tudományegyetem kutatói készítenek el. Az eszközök fejlesztésében részt vesznek a központ munkatársai is, így amikor az intézmény 2018 első felében már teljes működését elkezdheti, a berendezések kezelésében is jártas szakembergárdával fognak rendelkezni - közölte az igazgató.

Lehrner Lóránt kifejtette, ahhoz, hogy a központ igazán sikeres lehessen, már 2011-ben el kellett kezdeni a kapcsolatok építését a világ különböző részein működő, a fizika mellett többek között az élet- és anyagtudományok vagy a kémia területén tevékenykedő kutatóintézetekkel, a jövőbeni fölhasználókkal. Ennek eredményeként számos hazai és külföldi egyetemmel és intézettel kezdtek tudományos és oktatási együttműködést.

A kutatóintézetnek jelenleg 160 alkalmazottja van, a nemzetközi szakembergárdát jövő év végéig további 50-100 fővel tervezik bővíteni - mondta az ügyvezető igazgató.

A nemzetközi konzorcium által működtetett, elsősorban majd alapkutatásokat végző intézményt sok vállalkozás, köztük multinacionális cégek is megkeresték már azzal a szándékkal, hogy a központ közelében vagy máshol Szegeden kutatás-fejlesztési részleget hoznának létre. Ezért alakítanak ki a központ körüli, összességében több mint 70 hektárnyi területen tudásparkot - mutatott rá Lehrner Lóránt.