Elindultak Magyarországra a cseh katonák - videóval

Elindult kedden délelőtt a morvaországi Olmützből az a különvonat, amely azt a 21 cseh katonát szállítja Magyarországra, aki segíteni fog a schengeni határ őrzésében - közölte a cseh védelmi tárca kedden.

A különleges szerelvény 11 vasúti kocsiból áll, amelyek a katonákon kívül szárazföldi műszaki eszközöket is szállítanak a magyar-horvát határra. A korábbi hivatalos közlés szerint a csehek hét tehergépkocsit, egy kotrógépet és tíz tábori konyhát visznek magukkal Magyarországra.



"Most 21 katonát, kilenc műszaki eszközt és tíz tábori konyhát küldünk Magyarországra. A műszaki eszközök között öt nagy katonai teherszállító jármű is van. A katonák felkészültek arra, hogy logisztikai segítséget nyújtsanak a magyar hadseregnek. A horvát határtól mintegy 60 kilométerre, egy Kaposvár melletti kaszárnyában szállásolják el őket" - nyilatkozott Petr Klepácek, a cseh hadsereg 153. szárazföldi ezredének parancsnoka.

A cseh katonák a Balaton 2015 fedőnevű gyakorlat keretében október 15-étől december 15-éig lesznek Magyarországon. A tíz modern tábori konyhát átadják a magyar hadseregnek, és betanítják a legénységet azok használatára.

A katonák többsége az Olmützben és Bechynében lévő szárazföldi egységek tagja, és nagy részük tapasztalatot szerzett már külföldi missziókban.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a cseh segítségnyújtás további formája és mértéke a magyar fél igényeitől függ.

A cseh kormány a múlt hét elején döntött arról, hogy első szakaszban 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország) tárcavezetőinek múlt heti luxemburgi találkozója után újságíróknak azt mondta, hogy Csehország több mint ötven rendőrt és mintegy száz katonát ajánlott fel Magyarországnak a déli határok védelmére, megfelelő műszaki eszközökkel.

Csehország a V4 soros elnöke, és Prága ennek alapján kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében. Szlovákia a kormány döntése értelmében 50 katonát, míg a lengyelek egy helikoptert küldenek személyzettel együtt a magyar hadsereg megsegítésére.