Balogh László: Növelhető a közmédia nemzetiségi műsorainak nézettsége

Ezt hangsúlyozta a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának keddi ülésén.

Balogh László szerint akár háromszorosára is növelhető a közszolgálati média nemzetiségi műsorai által elértek száma, és ehhez partner a közmédia.



Balogh László kiemelte: segít a színvonalasabb műsorok készítésében, ha a nemzetiségi önkormányzatok színvonalas programokat ajánlanak az adások készítőinek, és közönséget lehet nyerni azáltal is, hogy a fiatal nemzedékeket az interneten keresztül kísérelik meg elérni.

A kuratórium elnöke hozzátette: a közszolgálati média nyitott arra, hogy már sugárzott nemzetiségi programjait átadja az érdeklődő helyi médiumoknak, hogy tetszőleges időpontban műsorra tűzzék, és arra is nyitott, hogy az adott közösség anyaországában készült műsorok kerüljenek Magyarországon adásba.

Jó példaként felhívta a figyelmet arra: van olyan nemzetiség, amely a közösségi médiában hallatlanul ügyesen népszerűsíti saját műsorait.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok beleszólási jogát kérő felvetésekre Balogh László azt mondta: "önkormányzat nélkül nincs műsor", de az érdekképviselet útja ebben az esetben a konzultáció, és a témában érintett minden oldalnak együtt kell gondolkodnia azon, mit és hogyan lehet javítani a produkciókon.

"Még ellenfeleinknek is el kell ismerniük, hogy az információs csatorna megállja a helyét" - mondta az M1 márciusi átalakulásáról Balogh László.

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója kiemelte: az általa vezetett társaság év közepi felállásával egy helyre került a közmédia valamennyi platformja, a televízió, a rádió, a hírügynökség és az online jelenlét felügyelete.

Mint mondta, a közszolgálati televíziós csatornák struktúraváltásával a reggel hét órai híradó közelébe kerültek a nemzetiségi műsorok, ami "nagyon jó időpontnak számít", megjegyezve, hogy egy kivétellel valamennyi nemzetiségi műsor nézettsége emelkedett.

Arra a felvetésre, hogy ne azonnal az első adás után ismételjenek meg a Duna Worldön egy műsort, hanem másik napszakban, Dobos Menyhért türelmet kért, mondván, valószínű, hogy át fogják strukturálni a csatornát, amelynek négy idősávban kell megszólítania a tengerentúli magyarságot.

Az M1 aktuális csatornává válása rengeteg lehetőséget nyit a nemzetiségi hírek előtt - jegyezte meg a vezérigazgató, célként és szempontként említve, hogy az általános hírfolyamba integrálva hangsúlyosan kívánják megjeleníteni a nemzetiségekkel kapcsolatos témákat.

Keddi ülésén arról is határozott a bizottság, hogy - egyebek mellett a későbbi törvénymódosítások elébe menve - gyermekjóléti és családügyi munkabizottságot hoz létre.