Hidegrekordok követték az első hópelyheket

A hétvégén lehullott első hópelyhek után hidegrekordok is megdőltek. Hétfőn Kékestetőn még a legmelegebb órákban is 2 Celsius-fok alatt maradt a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden Facebook-oldalán. Budapesten is hidegebb volt a szokásosnál: János-hegyen csak 4,7 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az elmúlt napokban egyre hűvösebbre fordult az időjárás. Vasárnap délután a Mátrában lehullottak az első hópelyhek. Hétfőn pedig - a meteorológiai szolgálat mérései alapján - mind az országos, mind a fővárosi napi legalacsonyabb csúcshőmérsékleti rekord megdőlt. Kékestetőn csak 1,9 fokig melegedett a levegő. Budapesten is hidegebb volt a szokásosnál: János-hegyen csak 4,7 fokig emelkedett a hőmérséklet.



A meteorológiai szolgálat azt írta: mostanáig mind országosan, mind a fővárosban 1914-ben volt a leghidegebb október 12-e. Akkor Dobogókőn 3,1 fok volt a maximumhőmérséklet. A budapesti rekord pedig 5,3 fok volt.

Az előrejelzés szerint a Kárpát-medence időjárását szerda estig ismét mediterrán ciklon alakítja. Bár kissé enyhébb, de több hullámban nedves levegő érkezik a térség fölé, főként a Dunántúlon jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat.

A meteorológiai szolgálat kedden az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint szerdán az eső, zápor mellett nyugaton és a Dél-Dunántúlon jobb eséllyel délutántól egy-egy zivatar is várható. Az intenzívebb záporos, zivataros gócokban kisebb területen - legnagyobb eséllyel Zala, Vas és Somogy megyében - akár 30-50 milliméternyi eső is hullhat.

A legalacsonyabb hőmérséklet szerdán 4-10 fok között, a legmagasabb hőmérséklet 9-15 fok között várható. Az Észak-Alföldön lesz enyhébb az idő.