710 ezer migráns érkezett az EU-ba kilenc hónap alatt

Több mint 710 ezer migráns lépett az Európai Unió területére 2015. január 1. és szeptember 30. között, míg tavaly az egész évben 282 ezer - közölte kedden az EU határőrizeti szerve, a Frontex. Szeptemberben augusztushoz képest némileg csökkent a belépések száma, 190 ezer helyett 170 ezer volt.

"Az EU külső határát átlépő migránsok teljes száma az idei év első 9 hónapjában meghaladta a 710 ezret, az égei-tengeri görög szigetekre nehezedett a legnagyobb tömeges migrációs nyomás" - áll a Frontex közleményében.



Szeptemberben augusztushoz képest némileg csökkent a belépések száma, 190 ezer helyett 170 ezer volt - közölte a Frontex.
"A görög szigetekre - főként Leszboszra - továbbra is tömeges migrációs nyomás nehezedik, január és szeptember között 350 ezer belépést regisztráltak" - tette hozzá a közlemény, amely szerint a szíriai menekültek vannak a legnagyobb számban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának ettől kissé eltérő adatok állnak a rendelkezésére. Az UNHCR becslései szerint közel 600 ezer migráns érkezett az év eleje óta az EU-ba a Földközi-tengeren keresztül, közülük 450 ezer Görögországon át. Az átkelés közben 3095 bevándorló halt meg vagy tűnt el - tette hozzá a főbiztosság. A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint a tengerbe veszettek száma "legalább 3103".

A múlt héten a  Frontex felszólította az uniós tagállamokat, hogy "a migrációs nyomás kezelése érdekében" bocsássanak a rendelkezésére 775 további határőrt.

Az október 15-16-i uniós csúcs közeledtével a Frontex szorosabb együttműködést szorgalmaz az unión belül, mert - mint Fabrice Leggeri, a határőrizeti szerv vezetője fogalmazott - "egyes tagállamoknak meg kell érteniük, hogy ahelyett, hogy rendőrök százait vezénylik a nemzeti határaikra, hasznosabb lenne a rendőri erőket a külső határra küldeniük".