Varga Mihály: Magyarország visszanyerte a kétezres évek eleji megítélését

A hitelminősítők még mindig nehezen módosítanak Magyarországgal kapcsolatos véleményükön, de előbb-utóbb ennek is eljön az ideje, hiszen Magyarország olyan eredményeket ért el az utóbbi években, ami európai összevetésben siker - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály azzal kapcsolatban beszélt erről az M1 aktuális csatornán hétfőn, hogy idén őt választotta az év pénzügyminiszterének a kelet-közép európai régióban a Euromoney című szaklap Emerging Markets kiadványa. Az újság évről-évre közgazdászok, elemzők, bankárok véleményét összesítve dönt a világ legjobb pénzügyminisztereiről és jegybankelnökeiről.



Varga Mihály a hét végén vette át az elismerést Limában, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank éves közgyűlésének keretében.

Varga Mihály hangsúlyozta: a svájci frank hitelek forintosítása valóban sikertörténet volt, és bár a díjat személy szerint ő kapta, sok ember munkája van mögötte. Példaként említette a bankszövetséget, a kormányt, a minisztériumi dolgozókat, a kis- és középvállalkozókat, a magyar munkavállalókat.

A díj a beruházások növekedésének, az adósságcsökkentésnek, a feketegazdaság elleni küzdelemnek is az elismerése - hangsúlyozta a miniszter. Varga Mihály szerint Magyarország visszanyerte azon korábbi megítélését, amellyel a 2000-es évek elején rendelkezett.

Szólt arról is, hogy a limai közgyűlésen sok partnerrel találkozott, akik teljes egészében elismerik az utóbbi évek magyar eredményeit, Magyarországgal üzletelni szeretnének, stabil országot látnak, és tőkét szeretnének idehozni.

Varga Mihály Christine Lagarde-nak, az IMF vezérigazgatójának szavaira utalva kifejtette: a valutaalapnak is változnia kell. Az IMF is felismerte, hogy a korábbi ortodox, liberális, neoliberális gazdaságpolitika eszköztárával nem tudták kezelni a válságot.

ost van arra lehetőség, hogy az IMF is új elemeket emeljen be a gyakorlatába; Magyarország jó példa erre, saját utat választott - vélekedett a nemzetgazdasági miniszter.