Díjjal is emlékeznek Makovecz Imre születésének 80. évfordulójára

Konferencia, hangverseny, szoboravatás és könyvbemutató mellett díj alapításával is emlékeznek a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre építész születésének 80. évfordulójára - mondta el Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke hétfőn, Budapesten.

Az elismerést olyan jeles személyiségek kaphatják meg, akik Makovecz Imre országépítő nyomdokain haladva ápolják a Kárpát-medence magyarságának kultúráját. A Makovecz-díj odaítéléséről az alapítószervezetek - az MMA mellett a Kós Károly Egyesülés és a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány - által delegált hattagú bizottság dönt.



A díjjal járó emlékérem Madarassy István ötvös- és szobrászművész alkotása lesz, amely Fekete György szerint jól tükrözi a makoveczi építészeti szemlélet célját, az ég és a föld összekötését. A elismerést az alapítók szándéka szerint megfelelő jelölt megléte esetén évi egy alkalommal osztják ki, a kitüntetéssel pénzjutalom is jár a díjazottaknak.

A Makovecz-díjat első alkalommal november 20-án, a neves építész és az MMA alapítója, örökös tiszteleti elnöke születésének évfordulóján adják át a Héttorony Fesztivál záró koncertjén, a Zeneakadémián. A hangversenyen elhangzik az észt Arvo Pärt - a néhai építész kedvenc zeneszerzője - Lamentate című műve, valamint Kiss Ferenc A holdudvarház dalai című ciklusának szimfonikus zenekarra hangszerelt változata is a szerző, az Etnofon Zenei Társulás és a Zuglói Filharmónia előadásában - ismertette a műsort Makovecz Pál, a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány elnöke.

A rendezvénysorozat részeként a magyar organikus építészeti iskola megteremtőjeként számon tartott Makovecz Imre 2002 és 2011 közötti munkásságát ismertető új kötetet mutatnak be a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) fővárosi székházában november 18-án. A kiadvány a folytatását képezi Gerle János 2002-ben megjelent Makovecz Imre (Tervek, épületek, írások 1959-2001) című kötetének, amelynek újrakiadásával együtt jelenik meg az EPL Kiadó gondozásában.

November 23-án konferenciát tartanak Makovecz Imre tiszteletére a Pesti Vigadó épületében. Csernyus Lőrincz Ybl Miklós- és Kós Károly-díjas építész, a tanácskozás főszervezője elmondta, hogy a rendezvény egyszerre tárgyalja Makovecz Imre munkásságának nemzetközi megítélését, valamint a Szent Mihály-templom terveinek jelenlegi állását.

A konferencián előadást tart többek között Jordi Bonet, a barcelonai Sagrada Familia főépítészete; Nagy Ervin volt országos főépítész; valamint a drezdai Frauenkirche újjáépítésében részt vállaló Kelf Treuner is. Az interneten keresztül is élőben követhető eseményen avatják fel Makovecz Imre Csikai Márta alkotta új mellszobrát, valamint emléktáblát adnak át Kováts Flórián, az MMA örökös tiszteleti főtitkárának emlékére. Az utóbbi, bronzból és kőből készült alkotás Pató Róza munkája.

Makovecz Imre (1935-2011) Budapesten született, diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerezte 1959-ben. Több évtizedes pályája alatt többek között számos középületet és templomot tervezett, 1992-ben nemzetközi sikert aratott a sevillai világkiállítás magyar pavilonjával.

Más elismerések mellett 1969-ben Ybl Miklós-díjat, 1990-ben Kossuth-díjat, 2001-ben Corvin-láncot, valamint 2003-ban Prima Primissima díjat vehetett át. 1992-ben történt megalapításától haláláig az MMA elnöke volt, 2011 óta a köztestület örökös tiszteleti elnöke.