Finn demonstrálók szerint a magyar megoldás az egyetlen válasz

A magyar határt pénteken több mint 7200-an lépték át illegálisan. A kutató szerint az európai jogrendszer most ösztönzi az illegális bevándorlást.

A határok lezárása mellett tüntettek Helsinkiben

A határok lezárása, vagy legalább szigorúbb ellenőrzések bevezetése miatt tüntettek Helsinkiben szombaton. Az M1 tudósítása szerint a felszólalók és a tüntetők is kiemelték, hogy a magyar megoldás az egyetlen válasz a migrációra, mert a magyar kormány egyszerre védi a schengeni határokat és biztosítja a menedékkérőknek, hogy beadhassák kérelmüket. Számos demonstráló "Támogassuk Magyarországot" táblát tartott.

Görögország egy hónapon belül öt hotspotot hoz létre

Görögország vállalja, hogy egy hónapon belül öt hotspotot hoz létre területén, az elsőt már tíz napon belül megnyitja Leszbosz szigetén - jelentette be Athénban Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió migrációs és belügyi biztosa, valamint Jean Asselborn, az Unió soros elnökségét ellátó Luxemburg bevándorlásügyi és külügyminisztere. Leszbosz, Híosz, Kósz, Számosz és Lérosz szigetén alakítják ki majd ezeket központokat, amelyek arra lesznek hivatottak, hogy ott regisztrálják a menekülteket, ujjlenyomatot vegyenek tőlük, és megindítsák a menedékkérésre vonatkozó hivatalos eljárásokat.

Még nem számlázott a horvát vasút

A MÁV nem kapott hivatalos értesítést a horvát vasúttársaság (HZ) állítólagos kárigényéről - közölte az állami vasúttársaság szombaton az MTI-vel, miután a horvát közlekedésért felelős miniszter pénteken bejelentette: a HZ kiszámlázza a MÁV-nak azokat a költségeket, amelyeket a horvát szerelvény lefoglalása miatt elszenvedett el a társaság.
Pénteken is több ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a magyar hatóságok. Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint összesen 7215-en lépték át a határt. A legtöbben - több mint 6 ezren - Gyékényesen érték el Magyarországot. A rendőrség kiemelte: a horvát hatóságok döntésétől függ, hogy a migránsok hol lépik át a magyar határt. Az egész évet tekintve már 342 ezer illegális bevándorlót regisztráltak a magyar rendőrök.

Csehország is szigorít

Csehországban tovább szigorodott az osztrák határ őrizete. Kora reggel óta mind a 20 átkelőhelyen ellenőrzik az áthaladó járműveket, miközben a zöldhatáron is járőröznek - erősítette meg a helyi idegenrendészet. A cseh-osztrák határon már szeptember közepe óta voltak szúrópróbaszerű ellenőrzések, de csak a nagyobb átkelőknél. Az eddigi 200 rendőr helyett mától 720-an teljesítenek szolgálatot a térségben. Prága közlése szerint az a cél, hogy a hatóságok jobban átlássák az illegális bevándorlók mozgását.

Fidesz: európai politikai tényezővé válhat a V4

A Fidesz szerint európai politikai tényezővé válhat a visegrádi csoport a schengeni külső határai védelme érdekében kötött határrendészeti együttműködésének köszönhetően. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti elnöke úgy fogalmazott: ha a visegrádi négyek meg tudják védeni schengeni határaikat, akkor Európának is képesnek kell lennie a görök-török határ biztosítására, ami a migrációs kérdés megoldásának egyik kulcsa.

MTI/EPA/Filip Singer



Kutató: az európai jogrendszer ösztönzi az illegális bevándorlást

A Migrációkutató Intézet főigazgatója szerint a jelenlegi európai jogrendszer ösztönzi az illegális bevándorlást. Orbán Balázs az M1-en úgy fogalmazott: a szabályokkal azt üzenjük a menekülteknek és gazdasági bevándorlóknak, hogy ha új életet akarnak kezdeni Európában, akkor erre úgy van lehetőségük, ha átvágnak a határokon és nem működnek együtt útközben a hatóságokkal. A szakember szerint Európának valamilyen eszközzel rá kellene vennie a migránsokat arra, hogy ne induljanak útnak. Hozzátette: ezt úgy lehet elérni, ha helyben segítik őket.

Jönnek a csehek

Kedden indul Olmützből Magyarországra a cseh katonáknak az a 21 tagú csoportja, amely segít hazánknak a schengeni határ őrzésében - közölte a cseh védelmi tárca. A Balaton 2015 nevű gyakorlatban a cseh katonák december 15-ig lesznek Magyarországon. A csehek hét tehergépkocsit, egy kotrógépet és tíz tábori konyhát hoznak magukkal. Milan Chovanec (Hovánec) cseh belügyminiszter a visegrádi országok tárcavezetőinek csütörtöki luxemburgi találkozója után közölte: Csehország több mint ötven rendőrt, mintegy száz katonát és műszaki eszközöket ajánlott fel Magyarországnak a déli határok védelmére.

A tegnapi nap eseményeiről itt olvashat bővebben.