Migrációkutató: az európai jogrendszer katalizálja a bevándorlást

A jelenlegi európai jogrendszer katalizálja az illegális bevándorlást a Migrációkutató Intézet főigazgatója szerint, aki erről az M1 aktuális műsorában beszélt szombat reggel.

Orbán Balázs úgy értékelte, a jogrendszerünkkel azt üzenjük a menekülteknek és gazdasági bevándorlóknak, hogy ha új életet akarnak kezdeni Európában, akkor erre akkor van lehetőségük, ha átvágnak a határokon, lehetőleg nem együttműködve útközben a hatóságokkal, mert akkor ott kellene menekültstátuszt kérniük.

Ezért az emberek "elcsempészik magukat" oda, ahol új életet akarnak kezdeni, hiszen "ha valaki német menekült akar lenni, akkor először el kell jutnia Németországba". Ez egy teljesen abszurd szituációt eredményez - mondta.

A főigazgató szerint politikai véleményektől függetlenül a kezelhetetlen menekülthullámot csillapítani kell, ezért Európának valamilyen eszközzel rá kell vennie az embereket arra, hogy ne induljanak el. Ezt egyrészt úgy lehet elérni, ha helyben segítik őket, ugyanakkor meg kell szüntetni az illegális, ellenőrizetlen határátlépéseket is - hangoztatta Orbán Balázs.