Egyiptom veszi meg az oroszoknak szánt francia Mistral hadihajókat

A katonai helikopterek szállítására alkalmas Mistralokat a 2011-ben aláírt megállapodás ellenére Párizs nem volt hajlandó leszállítani Moszkvának az ukrán válságból fakadó diplomáciai ellentétek miatt. A megállapodást augusztus elején bontotta fel a két ország.

A Mistralok egyenként 16 helikopter, 50 páncélozott jármű és egy ezer fős sereg szállítására alkalmasak. Orosz sajtóforrások szerint Kairó orosz Ka-52K típusú helikoptereket is vásárol, amelyek eredetileg Moszkva irányítása alatt teljesítettek volna szolgálatot a hadihajókon. A DCNS francia hajóépítő vállalat értesüléseire hivatkozó sajtójelentések szerint a fedélzeten orosz bevetés-irányítási rendszereket telepítenek.



Megfigyelők szerint a Mistralok jelentősen megnövelik Egyiptom haderejét. Előrejelzések szerint az egyik a Földközi-, a másik pedig a Vörös-tengeren fog állomásozni, hatékony eszközt nyújtván a Sínai-félsziget északi részén, illetve a polgárháborús Líbiával közös határvidéken tevékenykedő dzsihadisták elleni harcban.

Francia védelmi minisztériumi források szerint a hajókat 2016 márciusában szállítják le, amit az egyiptomi személyzet kiképzése előz meg.