A svédek törvényekkel is segítik a természetjárást

Svédországban nagy hagyománya van a természetjárásnak. A svédek nem csak védik, óvják környezetüket, de amikor csak lehet, élvezik is.

A svédek többsége szinte minden szabadidejét a természetben tölti. Sokan vitorláznak a szigetvilágban, síelnek a hegyekben, raftingolnak a vad, északi folyókon, vagy túráznak, kirándulnak, s ez utóbbinak nagy hagyományai vannak. A svéd természetjáró szövetséget, néhány uppsalai, kirándulni járó professzor alapította 1909-ben. Mára ez az egyik legnagyobb taglétszámú szervezet Svédországban. A 221 ezer aktív tag 24 regionális és 275 helyi alapszervezetben vesz részt a természet és a kihalóban lévő állatfajták védelmében. Az ő hatásukra alakult meg az állami természetvédelmi hivatal is, és jelentős nemzetközi kapcsolatokat ápolnak elsősorban az Európai Unión belüli hasonló szervezetekkel.

Az alapító professzorok kezdték el kiépíteni a turista- és menedékházak hálózatát, és megalapították a svéd turista egyesületet is. Ennek is 250 ezer feletti a taglétszáma, és a kirándulni kívánók 350 turista- és menedékház közül választhatnak. Az utóbbiak főleg a hegyekben, eleinte ingyenesen álltak a kirándulók rendelkezésére - egyszerű berendezéssel, tűzifával, konzervekkel és más száraz étellel, hogy ha a vendéget épp ott lepi meg a gyakori vihar, legyen hol átvészelni. A menedékházakért ma sem kell sokat fizetni, de használatuk felelősséget is jelent. Mindent, amit felhasznált valaki, pótolnia kell az utána érkezők számára.
Kossuth Rádió, Szombat reggel

A természetjárást a skandináv törvények is megkönnyítik. Minden állam rendelkezik úgynevezett közhasználati joggal, ami azt jelenti bárki erdejében, mezőjén szabad tartózkodni és sátorozni, ha az nem zavarja a közelben lakókat. Lehet erdei gyümölcsöt, gombát szedni, lehullott gallyakból tüzet rakni, de a tüzet gondosan el kell oltani, és nem lehet fát kivágni, állatokat lelőni.



A nagy európai turista úthálózatba jelenleg 11 svéd vándorút kapcsolódik. Ötévente rendezik meg az Eurandót, az európai turistaút-hálózat szövetségének találkozóját, amelyet 2016. szeptember 10. és 17. között Svédország, azon belül is a legdélibb régió, Skåne látja majd vendégül.