A Hamász vezetője szerint kitört a harmadik intifáda

Egy új intifáda (palesztin népfelkelés) kezdetének nevezte pénteken az Izraelt és a megszállt területeket jelenleg sújtó erőszakhullámot a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet vezetője.

"Mi az intifáda erősítésére és fokozására szólítunk fel (…), ez az egyetlen út, amely a megszállt területek felszabadításához vezet" - mondta Iszmáil Haníje egy gázai mecsetben a szokásos pénteki ima alkalmával. Hozzátette: Gáza kiveszi részét a jeruzsálemi intifádából, és "készen áll az összecsapásra".

"A Jeruzsálemért folyó csata a Gázai övezetért is folyik, a ciszjordániai intifáda a mi népünk intifádája" - szögezte le. Eddig még sem az izraeli vezetők, sem pedig a mérsékelt ciszjordániai vezetés nem beszélt "harmadik intifádáról". Az első ilyen palesztin népfelkelés 1987 és 1993 között lángolt fel, míg a második 2000 és 2005 között, és palesztin részről több mint 5 ezer, az izraeli oldalon pedig mintegy 1200 halálos áldozatot követelt.

A héten a szintén a Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihád iszlamista mozgalom is intifádára szólított fel. Izraelben és a megszállt területeken már kilencedik napja tart az erőszakhullám, amelynek hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók.

Izraeli katonák lelőttek három palesztin fiatalt

Négy palesztin fiatal meghalt, 20 másik pedig megsebesült pénteken az izraeli katonákkal a Gázai övezet izraeli határvidékén lezajlott összetűzésekben - jelentette a palesztin enklávé mentőszolgálata.

A zavargások a péntek déli ima után kezdődtek, amikor a Gázai övezet keleti részén, több helyszínen - így Nahal Oz határátkelőnél, Han Junisz településnél, a Dzsabalíja menekülttábornál és Bét-Hanúnnál - összesen legalább kétszáz palesztin fiatal kövekkel kezdte dobálni az izraeli hadsereg határ menti állásait - mondták el az EFE spanyol hírügynökségnek szemtanúk, akik szerint a katonák éles lőszert és könnygázt vetettek be a tiltakozó tömegek feloszlatására. A fiatalok azért gyűltek össze, hogy kifejezzék együttérzésüket a megszállt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinok iránt.

Kórházi források szerint négy sebesült állapota válságos, egyiküket a fején érte találat - ismertette Asráf al-Kedra, a Hamász egészségügyi minisztériumának szóvivője. Az izraeli hadsereg egyik szóvivője a spanyol hírügynökségnek megerősítette az összecsapások tényét. Az izraeli-palesztin feszültség legutóbbi kiéleződése óta most először haltak meg palesztinok a Gázai övezetben.

A ciszjordániai Hebrónban, egy zsidó telepen pénteken megsebesített egy izraeli rendőrt egy palesztin férfi, akivel később végzett a biztonsági erők egyik tagja. Az ország több más pontján is történtek incidensek, de ezek nem voltak halálos kimenetelűek.