Vízállóbbak a verebek télen, mint nyáron

Amerikai kutatók vizsgálata szerint a verebek az évszaknak megfelelően képesek változtatni bőrük vízáteresztő képességét, ezzel víz- és hőháztartásuk egyensúlyát a leghidegebb és legszárazabb teleken is meg tudják őrizni.

A melegvérű állatoknak egyrészt jól "impregnáltnak", vízhatlannak kell lenniük, hogy a hőségben a lehető legkevesebbet veszítsék az értékes vízből, ugyanakkor "vízáteresztőnek" is, hogy párologtatás révén hűthessék magukat.

A madarak a testükben lévő víz mintegy kétharmadát veszítik el bőrükön keresztül - mondta Alex Champagne, a Dél-indianai Egyetem munkatársa. Csapatával azt vizsgálták, hogy a szárnyasok képesek-e e téren alkalmazkodni a téli és nyári körülményekhez.

Tizenegy verebet fogtak el nyáron és nyolcat télen, majd szemügyre vették a különböző bőrrétegeikben lévő zsírt. Megfigyelték, hogy a bőr vízáteresztő képessége nyáron kétszer nagyobb volt, mint télen. Eredményeiket a Journal of Experimental Biology című szaklapban mutatták be.

Verebek a hóban. A hajnal óta tartó folyamatos havazás miatt jelentősen lelassult a budapesti közlekedés. A budai oldalon a hegyi buszjáratok nehezen jutnak el a végállomásig, a helyzet folyamatosan változik. A villamosok is lassan közlekednek, mert a nagy hó akadályozza a váltók állítását. (MTI Fotó: Földi Imre)

Verebek a hóban. (MTI Fotó: Földi Imre)



Abszorpciós elemzésekkel és infravörösfény-vizsgálatokkal megállapították, hogy a verebek vízállóságuk mértékét a bőrben különféle zsírok raktározásával, szezonálisan változtatják. Télen több zsírt raktároznak el, mégpedig különböző zsiradékokat a bőr felső és alsó rétegeiben. A mélyebb bőrrétegekben az olyan lipidek, mint a ceramid és a cerebrozid tartják meg különösen jól a vízmolekulákat. Ezek a rétegek a legjobban impregnáltak és nedvességben leggazdagabbak.

"A madarak az évszaknak megfelelően tudják változtatni bőrükben a zsír elrendeződését" - írják a kutatók. Ezzel valószínűleg környezetük változó hőmérsékletéhez és nedvességtartalmához alkalmazkodnak.