Parlamenti vitanap lehet a kvótáról

A szocialisták és a liberálisok csak hosszú távú elméleti szempontokat tudnak felvetni bevándorlásügyben - mondta a Fidesz frakcióvezetője a 180 percben, ugyanitt az LMP társelnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a rendszer egészéről nem volt egyeztetés.

A parlamenti frakciók vezetőivel egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogyan próbál fellépni Magyarország a kötelező uniós bevándorlókvóták ellen. A tervek szerint már szerdán elkészül egy javaslat: erről előbb a kormány tárgyal, majd később az Országgyűlés is szavazhat róla. Szijjártó Péter hangsúlyozta: sem Magyarországnak, sem Európának nem érdeke, hogy a kötelező bevándorló-kvótákról szóló döntés hatályban maradjon. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: Orbán Viktor kormányfő utasította Trócsányi László igazságügyi minisztert, hogy a mai kormányülésre készítsen javaslatokat a kötelező kvótákkal szembeni fellépésről.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Árvai Károly



Kósa: konkrétumok kellenek
Kósa Lajos a 180 percben

Az illegális bevándorlásról az ellenzéki pártokkal folytatott tanácskozásról Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: konkrét kérdésekről a Jobbiknak nagyon határozott álláspontja van. A baloldali pártok közül a liberálisok és a szocialisták viszont hosszú távú szempontokat vetettek fel, például azt, hogy egységes európai megoldás kell, fel kell számolni az embercsempészbandákat.

A Fidesz frakcióvezetője szerint ezek is igazak és fontosak, de ebben a pillanatban nem ez a konkrét kérdés, hanem a kvótarendszer, erre viszont a baloldali ellenzék nem tudott konkrét választ adni. Ezért parlamenti vitanapot fognak kezdeményezni.

Kósa Lajos felidézte, hogy a szlovák parlament eljárást kezdeményezett a kvótáról szóló döntés ellen, és felhívta az európai országok parlamentjeit, hogy csatlakozzanak hozzá. Hozzátette: úgy tudja, több ország, például a szlovének, már jelezték is, hogy csatlakozni kívánnak az uniós kvóta elleni kezdeményezéshez.

A kvóta nem megoldás semmire, és súlyosan sérti a szolidaritást - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve: a nemzeti szuverenitást súlyosan sértő kérdésekben előterjesztést fognak tenni az Európai Unióhoz való fordulás érdekében.

Schiffer: beszéljünk a rendszer egészéről
Schiffer András a 180 percben

Globális válsághelyzetben nem merülhet fel, hogy egy ellenzéki vezető ne fogadja el a miniszterelnök meghívását - az LMP társelnöke ezzel indokolta a szerdai 180 percben, hogy részt vett tegnap az ötpárti egyeztetésen. Schiffer András a Kossuth Rádió reggeli műsorában sajnálatosnak nevezte, hogy Orbán Viktor csak a menekültkvóták elleni fellépésről volt hajlandó egyeztetni, a rendszer egészéről nem. Az ellenzéki politikus megismételte, hogy a migrációs válság ügyében mielőbb meg kell állapodni a közös európai fellépésről, és annak mechanizmusáról.