Merkel: A dublini szabályok fölött eljárt az idő

Kidolgozásukkor jól átgondolt szabályok voltak, de a jelenlegi helyzetben bebizonyosodott, hogy a dublini szabályok fölött eljárt az idő - foglalt állást szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Angela Merkel német kancellár. Merkel Francois Hollande francia elnökkel közösen szólalt fel az EP rendkívüli vitájában, amely az unió állapotát volt hivatott értékelni.

A német politikus kijelentette: a migrációs válságot Európa csak együttesen tudja megoldani, nem szabad engedni a kísértésnek, hogy a tagállamok külön-külön lépéseket tegyenek. Angela Merkel úgy vélekedett, az érkező menekültekre emberekként, egyénekként kell tekinteni, nem pedig arctalan és névtelen embertömegként, masszaként.



A kancellár szerint közös szabályokban kell lefektetni annak minimumát, hogy a tagállamok hogyan kell fogadják a menedékkérőket, és hogyan bírálják el a kérelmeket, tiszteletben kell tartani az európai értékeket, az emberi méltóságot, az emberi jogokat, a toleranciát, a szolidaritást, ennek terheit pedig nem viselheti egy-két tagállam, hanem közösen kell viselni őket.

Nyílt levélben bírálta Merkel menekültpolitikáját a CDU 34 képviselője 

Bírálta Angela Merkel menekültügyi politikáját az általa vezetett nagyobbik kormánypárt, a konzervatív CDU 34 képviselője egy szerdán közzétett nyílt levélben. "A jelenleg folytatott 'nyitott határok politikája' sem az európai, sem pedig a német jognak nem felel meg, és a CDU programjával sincs összhangban" - olvasható a német kancellárnak címzett dokumentumban, amelyről először a Spiegel online számolt be.

A nyílt levél szerint a CDU tagjainak és választóinak nagy része nem érzi, hogy a CDU vezette szövetségi kormány őket képviselné a menekültpolitikában jelenleg követett irányvonalával. A dokumentum 34 - több szövetségi tartományt képviselő - aláírója világos intézkedéseket követel a menekültáradat tényleges csökkentése végett.

A levél szerint a jelenlegi helyzet nemcsak hogy megkérdőjelezi Németország és az EU szuverenitását, hanem annak kockázatát is magában hordozza, hogy mindez meghaladja Németország befogadóképességének és befogadókészségének határait.

A Focus hetilap internetes kiadása szerint a levél aláírói felszólították a kancellárt: személyesen küldjön üzenetet a válságövezetekbe, kinyilvánítva, hogy azok a menekültek, akik nem politikai üldözöttek, nem számíthatnak befogadásra Németországban.