Felkészületlenek voltunk – mondta a horvát államfő az M1-en

Felkészületlennek nevezte saját országát a migránshullám kezelésében a horvát államfő, aki arról is beszélt, hogy a rendszerük összeomlott, Horvátországnak nincs kapacitása ilyen mértékű áradat kezelésére. Kolinda Grabar-Kitarovic az M1 aktuális csatornának adott exkluzív interjút szerdán.

A Horvát Köztársaság elnöke hangsúlyozta: barátként érkezett Magyarországra, Magyarország és Horvátország baráti szomszédos országok. A migránskérdéssel kapcsolatos retorika, utalt rá, némileg veszélybe sodorta a két ország kapcsolatát, de ezt átmeneti állapotnak nevezte.



"Soha nem szép dolog a saját országunkat külföldön kritizálni, de el kell mondanom azt is, amit Horvátországban mondtam: bár hónapokkal ezelőtt számítani lehetett a migránshullám elindulására, felkészületlenek voltunk erre a helyzetre" - ismerte be a köztársasági elnök. Hozzátette: Horvátország szeretne segíteni ezeknek az embereknek, de a menekülteket és migránsokat szét kell választani.

A menekülteket segíteni kell, a migránshullám azonban meghaladta a kapacitásaikat. "Sok hónapot vesztegettünk el, elmulasztottunk tárgyalni a szomszédos országokkal, Macedóniával, Szerbiával, Magyarországgal, Szlovéniával, Ausztriával és másokkal, Brüsszelben is elmulasztottuk ezt megtenni" - mondta.

Azzal összefüggésben, amikor Horvátországot elérte a nagymértékű migránshullám, azt mondta: "be kell vallani, hogy a rendszer összeomlott, méghozzá néhány órán belül". Hozzátette: ő már korábban is arra figyelmeztetett, hogy ennek a kérdésnek nemcsak humanitárius, de gazdasági, társadalmi dimenziói is vannak. Leszögezte: Horvátország nem ellenzi a migrációt, nem kívánják megtiltani azt, hogy a bevándorlók belépjenek az Európai Unióba, de ellenőrizni szeretnék az eseményeket.

"Tudnunk kell, ki miért lép be Horvátországba, mik a szándékai, mik a céljai, hova megy tovább. Sajnos a rendszer ilyen formában nem működött" - mondta megerősítve: nem lett volna szabad előfordulnia, hogy a migránsok nem a határátkelőkön, hanem a zöldhatáron léptek be Horvátországba.

A kontrollálatlan beáramlással összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy Horvátországnak nem csak a schengeni térséghez való majdani csatlakozás, hanem a saját állampolgárai biztonsága érdekében is érettséget kell mutatnia. Leszögezte: a regisztrációt végre kell hajtani, nem lehet visszautasítani az ujjlenyomatadást. Hangsúlyozta: felelősségük a biztonság, és biztosítani kell, hogy a migránsok közt ne lehessenek terroristák.

Kijelentette: a megoldásra kell koncentrálni, de Európában jelenleg csak a hatásokat kezelik, ami elfedi a valós problémát. Hosszú távú migránshullámról van szó, sokáig fog Európa küzdeni vele. Úgy vélekedett, a diplomácián, segélyezésen és egyéb tevékenységeken keresztül, Törökországgal és Libanonnal együttműködve a gyökerénél kell kezelni a problémát. Emellett hosszú távú migránspolitikára van szükség, védeni kell az európai határokat - mondta.