A titkosszolgálatoknak teljes hozzáférésük van az okostelefonokhoz?

Edward Snowden szerint a brit és az amerikai titkosszolgálatok olyan technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével gyakorlatilag teljes ellenőrzésük alá tudják vonni a megfigyelt célszemély okostelefonját.

Snowden, az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja az elmúlt években titkos hírszerzési információk hatalmas tömegét szivárogtatta ki főleg a brit és az amerikai sajtónak.

A BBC televízió Panorama című közéleti-politikai magazinműsorának adott, Moszkvában felvett, a BBC által hétfőn késő este sugárzott interjúban Snowden elmondta: az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ olyan technológiával tudja ellenőrizni az okostelefonokat, hogy azok tulajdonosai a megfigyelésből semmit sem észlelnek.

A GCHQ a "Smurf" - Magyarországon Hupikék törpikék néven ismert - törpefigurákról nevezte el az okostelefonok feltörésére használt különböző alkalmazásokat. A Dreamy Smurf nevű eszköz telepítésével például a szolgálat távvezérléssel be és ki tudja kapcsolni a megfigyelt személy telefonját.

A Nosey Smurf egy olyan alkalmazás, amellyel a GCHQ szakértői a telefon mikrofonját külön is be tudják kapcsolni, akkor is, ha a telefon ki van kapcsolva, és mindent hallanak, ami a megfigyelés alá vont célszemély környezetében történik. A Tracker Smurf pedig olyan geolokációs eszköz, amellyel pontosabban meg lehet határozni a telefon tulajdonosának pillanatnyi hollétét, mint az átjátszó állomások hagyományos háromszögelési módszerével - mondta Snowden a BBC-műsorban.

Hozzátette: a brit lehallgató szolgálat a megfigyelni kívánt telefonokra ezeket az eszközöket egy olyan SMS-üzenettel juttatja el, amelynek érkezését a tulajdonos észre sem veszi, mivel az üzenet nem jelenik meg a kijelzőn.

EPA/Patrick Seeger



A GCHQ - amely Snowden szavai szerint az NSA "nagy-britanniai leányvállalata" - ezeknek az eszközöknek a telepítése után látja, hogy a célszemély kit hívott, milyen szöveges üzeneteket küldött, milyen tartalmakat nézett az interneten, hozzáfér a telefon tulajdonosának kapcsolati listájához, és azt is tudja merre járt.

A BBC által megszólaltatott brit és amerikai titkosszolgálati illetékesek egybehangzóan azt mondták, hogy Snowden kiszivárogtatásai hatalmas károkat okoztak, főleg azzal, hogy információval szolgáltak a terroristáknak, a szervezett bűnözésnek és a pedofil bandáknak azokról a módszerekről, amelyekkel egymás közti kommunikációjukat a felderítő szakszolgálatok figyelik.
Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese a műsorban kijelentette: Edward Snowden aláásta a terrorellenes szervezetek életvédelmi képességét, mivel kiszivárogtatásai révén a terroristák és a bűnszervezetek könnyebben megtalálják a réseket a szolgálatok működési rendszerein.

Snowden ugyanakkor a BBC-interjúban közölte: csak azt sajnálja, hogy nem állt a nyilvánosság elé már sokkal korábban, és hagyta, hogy a titkos adatgyűjtési gyakorlat gyökeret verjen.

Arra a kérdésre, hogy valamilyen vádalku keretében hajlandó lenne-e hazatérni az Egyesült Államokba, Snowden úgy válaszolt, hogy természetesen. Hozzátette, az amerikai hatóságoknak már jelezte hajlandóságát börtönbe vonulni, de eddig csak arra kapott ígéretet, hogy ha hazamegy, nem vetik alá kínvallatásnak. "Kezdetnek ez is valami, de ennél sokkal tovább nem jutottunk" - mondta.

Michael Hayden, az NSA és a CIA volt igazgatója a BBC-műsorban azt mondta, hogy szerinte Snowden "Moszkvában fog meghalni".