Magyar túlélője is van az afganisztáni kórház elleni légicsapásnak

Elhagyta az afganisztáni Kunduz városát az Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű nemzetközi civil szervezet, miután lebombázták - feltehetően amerikai harci gépek - a szervezet által működtetett kórházat - közölte az önkéntes orvosok szervezete vasárnap. Magyar túlélője is van az afganisztáni kórház elleni légicsapásnak - közölte az M1 híradója.

A 80 nemzetközi és afgán egészségügyi dolgozóval működő, az utóbbi napokban mintegy száz beteget kezelő intézményt szombat hajnalban érte a légitámadás. Az MSF közlése szerint 22 ember vesztette életét a bombatalálatban, 10 beteg és 12 kórházi dolgozó. Ez a kórház volt a tartományban az egyetlen, ahol sebészet működött.



A körülmények egyelőre nem tisztázottak. A civil szervezet szerint az összes jel arra utal, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció a felelős a tragédiáért. Az Afganisztánban állomásozó amerikai erők szóvivője, Brian Tribus ezredes elismerte: "lehetséges, hogy járulékos veszteséggel járt egy egészségügyi létesítményben" egy szombat hajnalban "Kunduz környékére" mért amerikai légicsapás.



A  francia kormány azonnali vizsgálatot követelt közleményében a - francia orvosok által alapított - civil szervezet kórházát ért légicsapás miatt. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter kijelentette: "a tragikus incidens ügyében teljes körű vizsgálat folyik az afgán kormánnyal egyeztetve". Az MSF azonban egy független, nemzetközi vizsgálatot követel.

Az afgán belügyminisztérium szerint a kórházban 10-15 terrorista keresett menedéket. A létesítmény feltehetően ezért vált a légicsapás célpontjává. A hatóságok hozzátették, a fegyveresek meghaltak a támadásban.

Az AP amerikai hírügynökség videofelvételén a kiégett épület ablakpárkányain vélhetően automatafegyverek láthatóak. Kate Stegeman, az MSF kommunikációs vezetője cáfolta, hogy tálib harcosok lettek volna a kórházban.

Stegeman hozzátette, a súlyos állapotban lévő betegeket más egészségügyi intézményekbe szállították át, és a kórház személyzetének egy része két másik kórházban folytatja a munkáját.

Kunduz tartományi fővárost hétfőn elfoglalták a tálibok. Az afgán hadsereg és az amerikai légierő másnap reggel ellentámadást indított a visszavételére, és csütörtökre kiszorította őket a városból. Helyi lakosok azonban arról számoltak be, hogy még pénteken is szórványos harcok folytak. A biztonsági erők utcára utcáról fésülték át a várost, és nagy erőkkel keresték a bujkáló fegyvereseket.

Magyar túlélője is van az afganisztáni kórház elleni légicsapásnak - hangzott el az M1 híradójában.

Az Orvosok Határok nélkül ápolója a szervezet honlapján úgy nyilatkozott: nem tudta felfogni, hogy mi történik, sokkolták a történtek. A kunduzi kórházat valószínűleg az amerikai hadsereg vadászgépei találták el szombaton.