Putyin óv az elidegenedéstől a német-orosz kapcsolatokban

Az orosz államfő táviratban üdvözölte a német vezetőket szombaton a német újraegyesítés 25. évfordulója kapcsán.

Óvott az elidegenedéstől a német-orosz kapcsolatokban Vlagyimir Putyin.

Az orosz államfő táviratban üdvözölte a német vezetőket szombaton a német újraegyesítés 25. évfordulója kapcsán.

A dpa német hírügynökség által ismertetett üzenetben Putyin nem csupán jókívánságait fejezte ki a negyedszázados jubileum alkalmából, de egyidejűleg figyelmeztetett arra is, hogy a jelenlegi bonyolult nemzetközi helyzetben nem szabad megengedni a kölcsönös elidegenedést a kétoldalú kapcsolatokban.

Oroszországnak és Németországnak meg kell őriznie a két nép közötti kapcsolatokban rejlő pozitív potenciált - hangoztatta az orosz államfő.



Németország negyedszázaddal ezelőtt történt újraegyesítése a hidegháború végét jelentette Európában, továbbá új fejezetet nyitott országaink kapcsolatában - írta táviratában Putyin anélkül, hogy közvetlenül említette volna a Berlin és Moszkva között az ukrajnai és a szíriai helyzet megítélésével kapcsolatos nézeteltéréseket.

Hasonló tartalmú üdvözlő táviratot küldött Mihail Gorbacsov, az egykori Szovjetunió első és utolsó elnöke. A 84 esztendős Gorbacsov - akit akkori szerepvállalása miatt a német egység egyik megalapozójának tartanak - szintén párhuzamot vont a kétoldalú kapcsolatok akkori és jelenlegi állapota között.

Ma is olyan kapcsolatokra kell törekednünk, amilyenek az újraegyesítés után voltak - fogalmazott német források szerint Gorbacsov, hangsúlyozva, hogy akkor példás volt a viszony. A két ország közötti kapcsolatok ma is ilyenek, még akkor is, ha kormányzati szinten olykor akadoznak a dolgok - hangoztatta a volt elnök.