Négy kiadatlan Beatles-lemez eltűnt, de az ötödiket most eladnák

Hogyha nem kerülnek elő a promóciós célra felvett lemezek, ez lesz egyetlen létező kiadatlan darab a Beatles Some Other Guy című dalával.

Több mint ötvenéves, eddig fiókban lapuló Beatles-felvételt árvereznek el, a szalagra a liverpooli Cavern Clubban vették fel a Some Other Guycímű számot, 1962 szeptemberében - tudósított a BBC News.

A később világhírűvé vált négyes négy héttel első kislemeze megjelentetése előtt játszotta szalagra számot, melyet azok után rögzítettek, hogy a Granada tévécsatorna filmet forgatott az együttesről Know The North című műsorában.
A most előkerült szalag Johnnie Hamp tévés producer tulajdonában van, ő bocsátja jótékony célú árverésre Liverpoolban, november 4-én.

A Beatles 1961-ben. (Fotó: Michael Ochs Archives)

A Beatles 1961-ben. (Fotó: Michael Ochs Archives)



A dalt azért rögzítették külön, mert a tévéfelvétel hangminősége rosszul sikerült. A Granada visszaküldött a Cavern Clubba egy hangmérnököt, hogy felvegye a számot, és ezzel helyettesítse az eredeti hangot a tévéműsorban.



A műsort azonban sosem sugározták, mert más részeivel kapcsolatban jogi problémák merültek fel. Brian Epsteinnnek, a Beatles menedzserének mindenesetre annyira megtetszett a szalagon hallható dal, hogy promóciós célokra öt kislemezt készíttetett róla.
Négyről nem tudni, merre található, az ötödiket azonban a Beatles 1968-ban alapított lemezcége, az Apple Records egy 1993-as árverésen 16 ezer fontért (6,8 millió forint) megvásárolta.

A Johnnie Hamp-féle szalagot az Adam Partrigde aukciósház kínálja eladásra.