Felszólalt a szíriai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlésben

Hiábavalók a Szíriában beavatkozó külföldi erők légicsapásai, amennyiben azokat nem a szíriai hadsereggel egyeztetve hajtják végre - mondta a közel-keleti ország külügyminisztere az ENSZ-közgyűlés általános vitájában tett pénteki felszólalásában.

A terrorizmus ellen nem lehet kizárólag a levegőből felvenni a küzdelmet, minden korábbi hasonló kísérlet csak a terrorizmus terjedését idézte elő - jelentette ki Valíd Moallem, aki hatékonynak nevezte Oroszország szerdán megkezdett szíriai légi hadjáratát, az ugyanis szerinte a hadsereg terrorellenes erőfeszítéseit támogatja.



A tárcavezető azt hangoztatta, hogy országa szavakkal és tettekkel is harcol a terrorizmus ellen, és azon meggyőződésének adott hangot, hogy a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg képes megtisztítani Szíriát a terrorizmustól.

Moallem kitért a Szíriában több mint négy éve tomboló polgárháború politikai rendezésének kérdésére is. "Senki ne higgye azt, hogy amit nem sikerült elérni a harctéren, azt majd meg tudják oldani a tárgyalóasztalnál" - fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány képviselői részt fognak venni a felkelőkkel folytatott genfi béketárgyalások harmadik fordulóján.

Kijelentette továbbá, hogy a damaszkuszi kormány garantálja a biztonságos hazatérés és a tisztességes élet lehetőségét azon külföldre menekült állampolgárok számára, akik hajlandók visszatérni Szíriába. A külügyminiszter az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet által kikiáltott "kalifátus" terjeszkedésére figyelmeztetett.

Oroszország szerdán indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nem csak az IÁ állásait, hanem más lázadócsoportokat támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

Az Iszlám Állam elleni, Washington vezette nemzetközi koalíció harci repülőgépei már tavaly ősszel légicsapásokat kezdtek a terrormilícia fegyveresei ellen Szíriában.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődő, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 250 ezret.