Életfogytiglanra ítéltek egy 15 éves fiút terrorizmus vádjával

A manchesteri koronabíróság pénteki végzése szerint a fiúnak - akinek nevét kora miatt nem is hozták nyilvánosságra - legalább öt évet kell rács mögött töltenie, mielőtt szabadlábra helyezése szóba kerülhet. A fiatalkorú terroristajelöltet április elején vették őrizetbe azzal a váddal, hogy terrortámadást szervezett az ausztráliai ANZAC-nap emlékrendezvényeinek részvevői ellen.

A melbourne-i rendezvényen annak az ausztrál és új-zélandi hadtestnek (ANZAC) az elesett katonáira emlékeztek, amely száz éve, 1915. április 25-én szállt partra a törökországi Gallipolinál. A partraszálló 200 ezres szövetséges sereg derékhadát az ANZAC-csapatok alkották.



Az akkor még csak 14 éves vádlott az angol-walesi ügyészség szerint egy fiatal ausztráliai férfit próbált rávenni az ANZAC-emlékrendezvény elleni terrortámadás elkövetésére. A vád szerint a fiú emellett ausztrál katonák lefejezésére is megpróbálta felbujtani 18 éves - azóta szintén őrizetbe vett - ausztráliai kapcsolatát, akivel összesen több mint háromezer sms-t váltott.

Őrizetbe vétele előtt a brit terrorelhárító hatóságok nyomozói házkutatást tartottak a tinédzser blackburni lakásában, és így találtak rá a terrorcselekmény előkészítésére utaló kommunikációra. A fiú azután került a rendőrség látókörébe, hogy iskolájában tanárait is lefejezéssel fenyegette meg.

A bíróság elé beterjesztett bizonyítékok szerint a fiatal elítélt az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet online fórumokon terjesztett propagandájának hatására kezdett hozzá az általa kitervelt terrorcselekmény szervezéséhez. A vád szerint a két fiatalt az Iszlám Állam egyik "toborzótisztje" ismertette össze és biztatta a terrorcselekmény megszervezésére.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a támadási terv előkészítése a leleplezés idején már olyan előrehaladott szakaszban járt, hogy valószínűleg sikerült is volna kivitelezni, ha a brit és az ausztrál terrorelhárító hatóságok nem lépnek közbe.