Újabb csoportok úton Ausztria felé - egyre többen vonatra szállnak

Este 9 óra után körülbelül 200 fő kitört a röszkei gyűjtőpontról. Patthelyzet alakult ki a migránsok és a rendőrök között. Szombaton az ország több pontjáról is gyalog indultak útnak Bécs felé Magyarországon tartózkodó migránsok azt követően, hogy az éjjel Ausztria és Németország beengedte a bevándorlókat, akiket a kormány buszokkal szállított a határra. Estére a legtöbben a vasútállomások felé vették az irányt. Orbán Viktor miniszterelnök napközben azt mondta, "nagyon nehéz lelki helyzet" a jelenlegi, ám nem megoldás, hogy a migránsok "fogják magukat és megbénítják egy ország életét". Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy egyre inkább agresszív magatartás figyelhető meg a bevándorlók részéről, ennek ellenére a bevándorlási hivatal és a rendőrség munkatársai fegyelmezett magatartást tanúsítanak. Cikkünk folyamatosan frissül.

23.00: Egyre többen térnek vissza az előállító pontokra

Az önkénteseknek és a rendőröknek sikerült meggyőzni a migránsokat, hogy térjenek vissza a gyűjtőpontokra, így sokan bontják el a sátraikat.

22.36: Ülősztrájkból sátortábor lett Röszkénél

Az M1 tudósítója szerint a helyzet egyre reménytelenebbnek tűnik. Az ülősztrájk ugyanis sátortáborrá változott. A migránsok sátrakat vertek fel, de vannak akik a puszta betonon, pokrócokon fekszenek.

A tudósító úgy látja, hogy a kedélyek némileg csitultak, a migránsok aludni próbálnak, a betonon, vagy egy körforgalom közepén. A rendőröknek már többeket sikerült meggyőzni arról, hogy térjenek vissza a befogadó pontokhoz, ahol orvosi segítséget is kaphatnak.

A tudósító arról is beszámolt, hogy folyamatosan érkeznek a további migránsok is a magyar-szerb határra.

A legtöbben még mindig azt mondják, hogy Szíriából érkeznek, de van köztük nigériai és egyiptomi is.

22:05: Továbbra is patthelyzet Röszkén

Tökéletes a patthelyzet a migránsok és a rendőrök között – közölte az M1 tudosítója 22 óra után néhány perccel. Egy körülbelül 200 fős migráns csoport letáborozott.

A rendőrök sorfalat állnak továbbra is és higgadtak. A tudósító közlése szerint a migránsok megpróbálták eltolni a sorfalat, de később abbahagyták. Van köztük néhány hangadó, de amint abbahagyják a „Germany, Germany” skandálást a tömeg megnyugszik. A tudósító közölte, hogy továbbra sem akarnak bemenni a regisztrációs pontokra.

21:38: 200-300 fő kitört a röszkei gyűjtőpontról

Röszkén patthelyzet alakult ki a migránsok és a rendőrök között. Egy 200-300 fős csoport kitört a gyűjtőpontról, de a rendőrök útjukat állták – mondta az M1 helyszíni tudósítója. 50-60 migráns ezért ülősztrájkba kezdtek.

A migránsok nem szeretnék, hogy Magyarországon regisztrálják őket. Egyrészt attól tartanak, hogy ide toloncolnák vissza őket, másrészt attól hátrányba kerülnének a magyar regisztráció miatt Németországban.

A bevándorlók hangosan skandálják, hogy „Germany, Germany”. A rendőrök higgadtan kezelik a helyzetet és megpróbálják őket meggyőzni arról, hogy térjenek vissza és regisztrálják magukat.

21:29: több száz migráns érkezett Szabadkára

Több száz migráns érkezett szombaton Szabadkára. A legtöbben a késő délutáni és esti órákban értek a szerb-magyar határhoz közeli városba. A helyi buszpályaudvar jegypénztárosa az MTI tudósítójának elmondta: az utóbbi néhány héten minden nap ekkora tömeg van a szabadkai állomáson. A migránsok Belgrádból érkeznek, és autóbusszal vagy gyalog folytatják útjukat Magyarkanizsa felé, illetve taxival indulnak meg a zöldhatár irányába.

A szerb fővárosból szombaton 24 óra alatt több mint harminc jármű indult a migránsokkal Szabadkára, további 25 pedig a szintén a határhoz közeli Magyarkanizsára. Szabadkára este nyolc után öt autóbusznyi migráns érkezett, akik csatlakoztak ahhoz a több száz emberhez, aki a pályaudvaron húzta meg magát. A migránsok arra várnak, hogy a következő járat elinduljon, vagy hogy elálljon az eső, és útra kelhessenek. A hangosbemondó folyamatosan közli a Magyarkanizsára és Horgosra induló buszok indulási idejét.

20:26 Vonattal folytatják útjukat a migránsok

A szombat esti órákban a vasútállomások felé vette az irányt szinte valamennyi, korábban Bécs felé gyalog útnak induló migráns - derült ki az M1 aktuális csatorna több helyszíni riportjából. A Keleti pályaudvarról szombat délben gyalog útnak indulók a biatorbágyi vasútállomáson fejezték be a menetelést, ahol este 8 óráig az összesen több mint ezer migráns mintegy fele már felszállt egy nyugatra tartó szerelvényre.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt



A Keleti pályaudvarról később elindult néhány száz, majd később szintén mintegy ezer fősre bővült csoport a Déli pályaudvar felé vette az irányt, ahol szintén vonatra szálltak, vagy várakoznak. A reggel Bicskét elhagyó migránsok Tatabányán kapaszkodtak fel egy Hegyeshalom felé tartó szerelvényre. A vámosszabadi befogadó állomásról ugyancsak reggel induló migránsok Károlyházán várnak a Hegyeshalom irányába haladó vonatokra.

Hajnal óta a debreceni nyílt befogadó tábort is tömegesen hagyják el a bevándorlók, akik egész nap, több vonattal indultak Budapestre.

20:15 Telefonbeszélgetés Angela Merkel és Orbán Viktor között

A migrációs válságról folytatott telefonbeszélgetést Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök - közölte este Berlinben Georg Streiter helyettes kormányszóvivő.

A kancellári hivatal honlapján megjelent közlemény idézte a helyettes szóvivőt, aki hangsúlyozta: a német kancellár és a magyar miniszterelnök egyetértett abban, hogy mind Magyarország, mind Németország betartja európai kötelezettségeit, beleértve a dublini megállapodásból származó kötelezettségeket. Angela Merkel és Orbán Viktor egyetértett abban is, hogy a menekültek szombati továbbutazására a magyar határon kialakult szükséghelyzet alapján került sor, és - mint azt már előző nap hangsúlyozták - kivételes esetet jelentett - olvasható a közleményben.

19:35 Hétezer menedékkérővel számolnak Németországban

Németországban a szövetségi belügyminisztérium 7 ezer Magyarországról érkező menedékkérővel számol éjfélig, őket még a hét végén szétosztják a tartományok között. A legtöbben a müncheni főpályaudvarra érkeznek. Az első különvonat kora délután futott be, ezután óránként érkeztek újabb szerelvények, rendre több száz menedékkérővel, többnyire szírekkel.

(MTI/EPA/Sven Hoppe)



A menedékkérőket már működő befogadóállomásokon, vagy rögtönzött, átmeneti szállásokon helyezik el. Az ARD országos közszolgálati televízió hírportáljának beszámolója szerint mindez rendezetten zajlik, arabul beszélő tolmácsok közreműködésével.

19:02 Több tucat busz indul Belgrádból

Belgrádból szombaton a tervek szerint 61 autóbusz indult volna a magyar határhoz közeli Szabadka és Magyarkanizsa felé, ám eddig két autóbuszra nem volt szükség - közölte Dragan Savic, a belgrádi buszpályaudvar vezetőjének helyettese az MTI tudósítójával.

A Közel-Keletről érkező migránsok a belgrádi buszpályaudvar környékén található parkokban várakoznak az autóbuszokra. A parkok sátortáborokká váltak, az éjszakai intenzív esőzés alatt azonban a legtöbb sátor beázott, a migránsok a közeli parkolóházakba húzódtak be, ott azonban nem volt hely mindenki számára, így sokan a szabad ég alatt éjszakáztak.

18.40 Kontrát: mindenki biztonságban van

A hatóságok urai a helyzetnek, és mindenki biztonságban van Magyarországon - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Hangsúlyozta: az operatív törzs megállapította, hogy az autópályákon és a vasúti pályákon zavartalan a közlekedés.

Ismertette: szombaton délután fél ötig 728 illegális határsértőt fogtak el, velük az idén eljárás alá vont határsértők száma 167 006-ra emelkedett.

18:10 Megnyitották a határátkelőt az M1-esen

Az osztrák hatóságok szombaton 17 óra 20 perckor megnyitották az M1-es autópályán található határátkelőt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője. A határújranyitás után lassan halad a forgalom.

MTI Fotó: Krizsán Csaba



Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint egyelőre csak a személyautók indulhattak el, a tehergépjárműveknek még várakozniuk kell. Az osztrák hatóságok az éjjel zárták le a sztrádán található határátkelőt, amelyen kizárólag a Magyarországról busszal érkező migránsokat engedték be Bécs felé.

18:01 Megrongáltak egy menetrend szerinti buszt Röszkén

A járművet megállítani próbáló migránsok megrongáltak egy menetrend szerinti buszt Röszkén délután. Egy a buszon utazó szemtanú az MTI-nek elmondta, a Szegedről Röszkén át Mórahalomra tartó járművet a Dugonyi úti gyűjtőpontnál próbálta megállítani néhány férfi. Egyikük keresztbe feküdt a busz elé, majd amikor az megállt, odaléptek a járműhöz, egyikük ököllel megütötte a szélvédőt. A szélvédő keresztbe végigrepedt, a járművön látható nyomok szerint az üveg tetejét egy kő is eltalálhatta.

A rendőrség helyszíni szemlét tart az út mellé félreállított járműnél. A következő busz áthaladásakor a rendőrök az út és a várakozó migránsok között sorfalat álltak, egyikük könnygázpalackot is tartott a kezében - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

17:37 Újabb csoport indult el gyalog a Keleti pályaudvartól

Újabb 100-150 migráns indult el gyalog feltételezhetően Bécs felé délután a Keleti pályaudvartól - közölte az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója. A csatorna beszámolója szerint napközben folyamatosan érkeztek bevándorlók a Keleti pályaudvarhoz, ahol egy kisebb, csendes demonstrációt is tartottak, azt követelve, hogy buszokkal szállítsák őket az osztrák határra.

MTI Fotó: Somorjai Balázs



17:20 Vonatra szállt a reggel Bicskéről indult kétszáz ember

Vonatra szállt Ausztria felé Tatabányán az a mintegy kétszáz ember, akik reggel indultak gyalogosan Bicskéről - jelentette az MTI tudósítója. A kevéssel korábban a pályaudvarra érő csoportból alig hárman érték el a négy óra után induló vonatot; a csoport zöme egy órával később szállt fel a Bécsbe tartó nemzetközi gyorsra. Egy, a gyaloglás megpróbáltatásaitól mozgásképtelen, idősebb férfit hat társa egy lepedőn emelt fel a peronról a szerelvényre.

A gyaloglás során lemaradókat a rendőrök mikrobusszal segítették a vasútállomásra, ahol önkéntesek ételt, italt és ruhát osztottak nekik.

17:10 Budaörs mellett pihennek

Az 1-es főút Budaörs utáni szakasza mellett tart hosszabb pihenőt szombat délután öt órakor az a mintegy ezer migráns, aki délelőtt a Keleti pályaudvartól indult gyalogosan Bécs felé - közölte az M1 tudósítója. A csatorna tájékoztatása szerint a bevándorlók körében egy olyan híresztelés terjed, amely szerint hamarosan buszokkal szállítják őket az osztrák határra.

Az M1 tudósítója szerint az úton lévő migránsok közül sokan Szíria polgárháború sújtotta területéről származnak és rendkívül elszántak, buszok hiányában készek gyalog megtenni a Budapest és Hegyeshalom közötti legalább 170 kilométeres távolságot.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt



16:55 Útnak indultak Debrecenből

Több száz migráns indult útnak szombaton vonattal Budapestre a debreceni nyílt befogadó állomásról - közölte az M1 aktuális csatorna. A csomagokkal felszerelkezett emberek hajnal óta folyamatosan hagyják el a befogadó állomást. A migránsok feltehetően Budapest érintésével próbálnak nyugat felé haladni.

16:27 Visszaszállították Röszkére az M5-ösön gyaloglókat

A rendőrség igazoltatta, majd délután visszaszállította Röszkére azokat a migránsokat, akik a déli órákban gyalog indultak el a főváros felé az M5-ös autópályán - közölte az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója, aki szerint 60-70 bevándorló vágott neki gyalog a sztrádának. A rendőrök négy órával később már csak 30-35 migránst találtak az autópályán, a többieket ugyanis feltételezhetően embercsempészek szállították tovább.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely



Az M1 tudósítója beszámolt arról is, hogy a migránsok Szerbiában olyan téves tájékoztatást kapnak, hogy a röszkei állomásról a kormány buszokkal szállítja majd őket tovább az osztrák határig.

16:23 Tapssal fogadták Münchenben a második vonatot

Megérkezett szombat délután a müncheni főpályaudvarra a második különvonat, amely Magyarországról indult menedékkérőket szállított Ausztriából.

A főpályaudvaron összegyűlt emberek tapssal fogadták a vonatról leszálló menedékkérőket - számolt be online kiadásában az Abendzeitung című müncheni lap, amely szerint a pályaudvaron spontán látogatást tett Reinhard Marx, München és Freising érseke, a német katolikus püspöki kar elnöke. Az érsek hangoztatta: nem szabad hagyni, hogy bárki is meghaljon "Európa határainál". A bajor hatóságok szerint szombaton 5 ezer és 7 ezer között lehet a Magyarországról érkező menedékkérők száma.

16:02 Osztrák belügyminiszter: a magyar eljárás nem kielégítő

Nehezen követhetőnek és nem kielégítőnek nevezte Magyarország migránsokkal kapcsolatos eljárását az osztrák belügyminiszter, aki újságíróknak Bécsben azt is megjegyezte, hogy "rendkívül nehéz" az együttműködés a két ország között.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka



Johanna Mikl-Leitner szombat délután ellátogatott a bécsi Westbahnhofra, ahol menekültekkel beszélgetett és köszönetet mondott az önkénteseknek. "Megszakad a szívem a sok szenvedéstől, amit látok, hogy emberek ilyen hosszú utat tettek meg, mire kimerülten megérkeztek Ausztriába" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a menekültek "itt biztonságban vannak".

Arra a kérdésre, hogy a bevándorlók előtt a határok meddig maradnak nyitva, a belügyminiszter azt válaszolta, hogy a jelenlegi helyzet rendkívüli. Magyarországnak - mint a hírügynökség szerint fogalmazott - végre "humanitárius magatartást kell tanúsítania".

15:40 A tatabányai vasútállomásra kísérik a Bicskéről indult migránsokat

A rendőrség a tatabányai vasútállomásra kíséri azt a több mint kétszáz migránst, aki reggel a bicskei befogadó állomásról indult - közölte az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója a Migration Aid nevű szervezet képviselőire hivatkozva. A migránsok csoportja szombaton délután fél négykor Tatabánya Felsőgalla városrészének főútján haladt. Az MTI tudósítója szerint a menetben főként fiatal férfiak mennek, néhány gyerekes család mellett.

15:30 Segít a Vöröskereszt

Több száz vonuló migránsnak osztott ételt, vizet és ruhát péntek óta a Magyar Vöröskereszt - áll a szervezet közleményében. Önkénteseik az úton lévőknek vizet, konzerveket, gyümölcsöt, takarókat, ruhákat adtak és szükség esetén elsősegélyt nyújtottak, Hegyeshalomnál az első buszok megérkezése óta élelmiszerrel, vízzel és szükség esetén elsősegélynyújtással segítenek.

MTI Fotó: Somorjai Balázs



Ezzel egy időben fővárosi önkénteseik, munkatársaik egy részét a Keleti pályaudvarhoz rendelték, ahol az esős időre tekintettel takarókkal, esőkabátokkal és teával segítenek. Jelezték azt is: a Magyar Vöröskereszt a 1359-es adományvonalát is elindította, amelyet felhívva vagy az ADOMANY szót SMS-ben elküldve 250 forinttal támogathatja mindenki a migránsok segítéséért végzett humanitárius munkát.

14:55 Továbbra is sokan várakoznak a Keletinél

Továbbra is sok migráns várakozik a budapesti Keleti pályaudvaron azután, hogy egy mintegy 500 fős csoport délben gyalog útnak indult az osztrák határ felé - tapasztalta helyszínen az MTI tudósítója. Az aluljáróban a tranzit területen közel ezer bevándorló tartózkodik, de sokan várakoznak a pályaudvar területén, a peronokon is.

MTI Fotó: Máthé Zoltán



A hangulat nyugodt, bár készenléti rendőrök továbbra is vannak a pályaudvaron, intézkedniük nem kellett.  Egy óra után néhány perccel elindult a bécsi nemzetközi vonat, amely azonban a Mávinform tájékoztatása szerint csak Hegyeshalomig közlekedik. A vonaton nem túl nagy számú migráns is utazott.

14:40 Megérkezett Münchenbe az első különvonat

Megérkezett kora délután a müncheni főpályaudvarra az első különvonat, amely Magyarországról indult menedékkérőket szállított Ausztriából. A Deutsche Bahn német vasúttársaság korábban azt jelezte, hogy a szerelvény még 13 óra előtt érkezhet meg a bajor tartományi fővárosba, és nagyjából 500 menedékkérőt szállít majd. A vonat a vártnál később és kevesebb menedékkérővel, mintegy 250 emberrel érkezett meg - jelentette a BR bajor közszolgálati médiatársaság.

(MTI/EPA/Herbert Pfarrhofer)



Délelőtt menetrendszerinti járatokkal már körülbelül 350 Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe.

14:35 Elérték az 1-es főutat a Bicskéről indult migránsok

Elérte az 1-es főutat szombaton 14 órakor migránsok több mint kétszáz fős csoportja, amelyik reggel gyalog indult Bécs felé a bicskei befogadó állomásról - közölte a helyszínről az MTI tudósítója. A bevándorlók több mint húsz kilométeres gyaloglás után az 1-es főút menetirány szerinti bal oldalán haladnak rendőri biztosítás mellett, a forgalmat nem zárták le.

A Migration Aid nevű szervezet képviselői azt közölték az MTI tudósítójával, hogy ötven autóból álló konvojt szerveznek az emberek határhoz szállítására. Az MTI tudósítójánál ezzel egy időben több magyar rendszámú gépkocsi sofőrje is érdeklődött a menetről.

13:55 Leterelik  a migránsokat az autópályáról 

A KRESZ szabályai egyértelműek, az autópályákon a leállósávban, valamit az autópályán áthaladni gyalog nem lehet, ezért a rendőrség letereli a migránsokat az autópályáról – mondta az országos rendőr-főkapitány. Papp Károly igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy megváltozott-e a rendőrség álláspontja a kérdésben a pénteki naphoz képest, amikor a sztráda szakaszos zárásával haladhattak a migránsok az úttesten.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely



Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy egyre inkább agresszív magatartás figyelhető meg a bevándorlók részéről, ennek ellenére a bevándorlási hivatal és a rendőrség munkatársai fegyelmezett magatartást tanúsítanak.

13:49 Merkel: a védelemre szorulók befogadásának nincs felső korlátja

Németországban a politikai menedékjogra jogosult emberek befogadásának nincs felső határa, ugyanakkor mindazoknak, akik nem szorulnak védelemre, vissza kell térniük a hazájukba - erősítette meg Németország álláspontját a német kancellár egy szombati lapinterjúban.

Angela Merkel a Berliner Morgenpost című lapban megjelent interjúban kiemelte: Németországnak "erős, gazdaságilag egészséges országként megvan az ereje, hogy megtegye mindazt, ami szükséges" - tette hozzá a kancellár. Ugyanakkor "az embereknek van érzékük a méltányosságra, és elvárják, hogy Európában mindenki ugyanúgy elfogadja ezt a feladatot, mint mi" - mondta Angela Merkel.

13:40 Szijjártó: hat pontban egyetértenek az uniós tagállamok

A migrációs válsággal kapcsolatban hat pontban értenek egyet az Európai Unió tagállamai - közölte a külgazdasági és külügyminiszter az uniós külügyminiszterek luxembourgi informális tanácskozását követően.

Abban nincs vita, hogy ez az egyik legsúlyosabb probléma, amellyel Európának valaha szembe kellett néznie, és közös megoldásra van szükség. A miniszterek kivétel nélkül nehéz helyzetben lévő országnak nevezték Magyarországot, hangsúlyozva, hogy ezt el is kell ismerni. Abban sincs nézeteltérés, hogy a megoldásba be kell vonni a kiindulási és tranzitországokat, hatékonyabbá kell tenni az unión kívüli országokkal kötött, úgynevezett visszafogadási megállapodásokat, és különbséget kell tenni a menekültek és a gazdasági bevándorlók között - mondta Szijjártó Péter.

13:40 Orbán: Európában alábecsülik a kockázatot

Nem százezrekről, hanem több tízmillió emberről van szó, a bevándorlás utánpótlása kimeríthetetlen - figyelmeztetett a kormányfő Kötcsén. Mint fogalmazott: Európában alábecsülik a kockázat mértékét. Beszélt arról is, hogy le fogják terelni az autópályáról az ott menetelő menekülteket. A kormányfő nyilatkozatát itt olvashatják.

13:11 Bécs szerint már 6,5 ezer menekült érkezett

A kora reggeli órák óta már 6500 menekült érkezett Magyarországról Ausztriába - közölte délben az osztrák belügyminisztérium. A migránsok közül "szinte mindenki Németországba akar továbbutazni, és ezt lehetővé fogjuk tenni a számukra" - áll a belügyi közlésben. A tárca előzőleg arról tájékoztatott, hogy Ausztria összesen mintegy tízezer ember érkezésére számít Magyarország felől a mostani menekülthullámban.

12.59 Több százan gyalogolnak ismét a Hegyalja úton

Szombaton 13 órakor már a Hegyalja úton gyalogolt több száz illegális bevándorló, akik szombaton délben indultak útnak a Keleti pályaudvartól nyugat felé.  Az MTI tudósítója azt látta, hogy az emberek a járdán mennek, a közlekedést nem akadályozzák. A menet elejénél az úttesten motoros rendőrök haladnak.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt



A sor elején tizenéves fiatalok gyalogolnak, és sok a kisgyerekes család is. Több család kisebb csoportokban, kissé lemaradva követi a menetet.

12.34 Folyamatosan érkeznek a határsértők Röszkénél 

Kisebb csoportokban folyamatosan érkeztek a határsértők Röszkénél szombaton délelőtt, egy részük önként besétált a hangárépületnél működő idegenrendészeti előállítóhelyre - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A legtöbben a vasúti sín mentén lépték át illegálisan a magyar-szerb határt, ahol nincs határzár. A határsértők között akadtak olyanok, akik gyalog indultak neki az autópályán a Budapest felé vezető mintegy 170 kilométeres útnak.

12.28 Ismét gyalog indultak útnak a menekültek a Keleti pályaudvartól 

Szombaton délben ismét gyalog indult útnak a Keleti pályaudvartól nyugat felé mintegy 300-500 migráns - közölte több internetes portál helyszíni tudósítója. A beszámolók szerint a vonulás egyelőre nem akadályozza az autós forgalmat.

Migránsokkal megtelt busz indulás előtt az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójánál . MTI Fotó: Szigetváry Zsolt



12.07 Lázár: zajlanak az egyeztetések, hogy Ausztria miért zárta le a határt

Zajlanak az egyeztetések a magyar és az osztrák kormány között arról, hogy Ausztria miért zárta le lényegében a hegyeshalmi határátlépési pontot - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki Kötcsén - a polgári piknik helyszínén - nyilatkozott szombat délelőtt a sajtónak a bevándorlási helyzetről.

Az M1 aktuális csatorna műsorában sugárzott nyilatkozatban a tárcavezető azt mondta: az osztrák-magyar határon szolgálatot teljesítő burgenlandi rendőrség, "miután a szövetségi kormánytól nem kap világos utasítást", nem tudja, mit csináljon, ezért zárva tartja a határt, ami 10-30 kilométeres dugóhoz vezet ott. "A bevándorlók nem zavarják a közúti közlekedést, Ausztria mégis lezár" - fogalmazott.

Lázár János arról is beszélt, hogy Vámosszabadiból 200 bevándorló tart az osztrák határ felé, majd jelezte: az osztrák állami szerveknek el kell dönteniük, mit fognak tenni.

Busszal érkezett illegális bevándorlók a hegyeshalmi magyar-osztrák határ osztrák oldalán 2015. szeptember 5-én. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Mohai Balázs


Közölte: a szombatra virradó éjszaka folyamán 104 busszal 4500 olyan bevándorlót vittek Hegyeshalomra, akik az M1-es autópályán, az 1-es számú vasúti fővonalon és a Keleti pályaudvarnál tartózkodtak. A magyar hatóságoknak arra volt mandátumuk az osztrák és a német kormánytól, hogy a saját életüket és a magyar közlekedés biztonságát veszélytető embereket Hegyeshalomra juttassák. A buszok döntő többsége meg is érkezett a hegyeshalmi határhoz - jegyezte meg a miniszter.

Arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy Pintér Sándor belügyminiszter most ment nyaralni, Lázár János azt válaszolta: folyamatos kapcsolatban vannak a belügyminiszterrel.

Arra, hogy milyen most a magyar viszony Angela Merkel német kancellárral, a Miniszterelnökség vezetője úgy reagált: továbbra is szövetségesi és teljesen konstruktív. "Azt hiszem, a német kormány belátja, hogy az a nyilatkozat, amellyel felhívta a Magyarországon tartózkodó bevándorlókat, hogy menjenek Németországba, az nem volt pontos" - fogalmazott.

Hangsúlyozta azt is: a magyar kormány a jövőben is eleget tesz schengeni kötelezettségeinek. "Ha mi nem leszünk Schengen, akkor minket is kihagynak belőle" - mondta, fontosnak nevezve, hogy a magyar-szerb határon a biztonsági határzár mihamarabb megépüljön, amiről várhatóan hétfőn tárgyal is a nemzetbiztonsági kabinet.

11.42 Ingajárat Nickelsdorf és Bécs között

Óránkénti autóbuszjáratot indított Nickelsdorf és a bécsi Westbahnhof között az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) a Magyarország felől a határra érkező menekültek begyűjtésére - közölte szombaton délelőtt Sonja Horner, az ÖBB szóvivője.

A társaság egy InterCity Express vonatot állít be a bécsi nyugati pályaudvarra, ahonnan Németországba, Frankfurtba viszik a migránsokat.

A határra érkezett migránsok nagy része már a buszokon ül. A pályaudvarra érkezőkről önkéntesek gondoskodnak.

11.40 Rossz vonatra szálltak a menekültek

Az MTVA helyszínen lévő tudósítója arról számolt be, hogy megérkeztek a Keleti pályaudvarra a Debrecenből indult menekültek, és csatlakoztak hozzájuk az állomáson lévők. Az első vonathoz megindultak, ez a 8-as vágányon állt, kiderült azonban, hogy a szerelvény Pécsre indul, így leszálltak arról.

A pályaudvaron sok a készenléti rendőr, de nem avatkoznak be.

11.35 Bicskéről is Ausztriába tartanak a migránsok

A bicskei befogadó állomásról mintegy 250 migráns indult el Ausztria felé szombat délelőtt, az M1-es autópálya leállósávjában gyalogolnak - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről.

Tájékoztatásuk szerint mintegy 200-250 ember hagyta el a bicskei befogadó állomást, akik ösvényeken át az M1-es autópályára értek, jelenleg is ott, a leállósávban gyalogolnak a határ felé. Nem csak férfiak, nők és gyerekek is vannak a menetben. A közlekedést nem állították le, az emberek az autók mellett haladnak.

Kérdésére elmondták, Németországba szeretnének eljutni, de a rövid távú céljuk Ausztria fővárosa, Bécs.

Tíz rendőrautó érkezett a helyszínre, hogy biztosítsák a menekültek útját.
Menekültek érkeznek Bécsbe. EPA/HERBERT PFARRHOFER
Menekültek érkeznek Bécsbe. EPA/HERBERT PFARRHOFER

11.23 Elindult az első nemzetközi vonat a Keletiből 

Elindult az első nemzetközi vonat a Keleti pályaudvarról szombat délelőtt, nem sokkal 10 óra előtt, 22 perc késéssel - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t.

Peiper Károly közölte: a Hungária Eurocity Pozsonyon és Prágán keresztül Berlinbe közlekedik. Arról nincs információja, hogy migránsok is felszálltak-e a szerelvényre - tette hozzá. Mint elmondta, a nemzetközi forgalmat a társvasutakkal egyeztetve folyamatosan állítják helyre.

Várhatóan délután 1 óra után már közlekednek a vonatok Ausztriába és Németország felé is - mondta a sajtóügyeletes.

A MÁV csütörtök reggeltől nem indított közvetlen vonatjáratot Nyugat-Európába Budapestről. A vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága miatt döntött így, a nemzetközi jegyeket pedig a menetrend szerinti belföldi járatokon fogadták el.

11.19 Latorcai: megkezdődött Európa iszlamizációja

Latorcai János, az Országgyűlés fideszes alelnöke szerint a jelenlegi migrációs folyamattal megkezdődött Európa iszlamizációja.

A kormánypárti politikus erről szombaton, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége X. országos kongresszusán beszélt az Országgyűlés épületében.

A kormánypárti politikus az Igazság, igazságosság, szabadság címmel megrendezett eseményen úgy fogalmazott, keresztény értékek nélkül, vagyis a "személyiség mélységes tisztelete, a felebaráti szeretet, az igazságosság, a közjó iránti áldozatkészség, a szabadság és az egyenlőség szeretete, művelése nélkül senki sem lehet jó demokrata".

11.13 "Ha nem Hegyeshalomra viszel minket, megölünk"

A Magyar Idők szombaton, online felületén azt írta: a buszon utazók azt mondták a sofőrnek, "ha nem Hegyeshalomra viszel minket, megölünk". A sofőr a Magyar Idők kérdésére hozzátette: rendkívül feszült volt a légkör. A migránsok üzenetét egy bécsi újságíró tolmácsolta neki.

Elmondta azt is, hogy a második fordulóra lecsillapodtak a kedélyek.

10.52 Osztrák külügyminiszter: egyetlen országot sem szabad magára hagyni

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter örömét fejezte ki, hogy sikerült emberi módon megoldani a helyzetet, de rá kell ébredni, milyen drámai a szituáció, és, hogy ez így nem mehet tovább.

"Európai megoldást kell találni. Egyetlen tagállamot sem szabad magára hagyni, mert ezzel sem Magyarország, sem más tagállam nem tud egyedül megbirkózni" - szögezte le Kurz.

Az osztrák diplomácia vezetője ismertette, hogy macedón kollégája arról tájékoztatta, hogy naponta ezrek lépnek be Görögország felől, hogy Ausztriába, Németországba vagy Svédországba menjenek, és a számuk folyamatosan növekszik.



 Cikkünk folyamatosan frissül!

A szombat reggeli és délelőtti eseményekről szóló tudósításunkat ITT, az éjszakai és hajnali eseményekről szóló hírfolyamunkat ITT olvashatja.