Tuzson: le kell számolni a terített asztal illúziójával

Létrejött egy új fogalom, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, amivel jelenleg is szembenézünk - jelentette ki Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában.

Ilyen esetben indokolt, hogy gyorsított módon folyjanak le a menekültügyi eljárások. Emellett tegnap több mint tíz jogszabály módosult, és új tranzitzónák jönnek létre. Akik átlépik délről a magyar határt, egy olyan tranzitzónába fognak kerülni, mely félig, Szerbia felé nyitott, az Európai Unióba ugyanakkor csak akkor léphetnek be, ha a regisztráció megtörtént, és az ő kérelmüket elbírálták – tette hozzá.

Arra a kérdésre, szükség van-e arra, hogy egy európai uniós segítőcsoport előrevigye a magyar kollégák munkáját, azt válaszolta: nem arról van szó, hogy a magyar hatóságok nem tudnak megbirkózni a feladatokkal. Egyrészt az ellentmondásos európai nyilatkozatok, másrészt az európai szabályozás okozza a problémát. Fontosnak nevezte, hogy az európai vezetők ne tegyenek olyan nyilatkozatok, amelyek „átlépik” a schengeni határok védelméről szóló, illetve a menekültekkel való bánásmódot szabályozó dublini egyezményt, és csábítják a migránsokat a „jobb élet reményében”, mert itt „terített asztal várja majd őket”. Ezt az illúziót szét kell oszlatni – tette egyértelművé.

A Fidesz-frakció szóvivője felelőtlenségnek nevezte azt, hogy 41 honatya nem szavazta meg a honvédelmi és más törvények gyorsított eljárásban történő módosítását, melyek a többi közt lehetővé tennék a honvédség bevetését a déli határon. Akik ezt nem szavazták meg, nem látják át, hogy ebben az ügyben gyors megoldásra van szükség, a napok eseményei is pont ezt mutatják – érvelt.



Úgy vélte: egyrészt szükség van arra, hogy a honvédséget is be lehessen vetni, másrészt a rendőrség jogosítványait is meg kell erősíteni. Például az embercsempészekkel szemben sokkal hatékonyabban tudna nyomozni a rendőrség, ha ezeket a változtatásokat a parlament elfogadja – hangoztatta.

Szerinte a határ őrizete és a menekültek ügyének kezelése együtt jár. A határt meg kell őrizni, vigyázni kell rá, az illegális határátlépést meg kell állítani, a másik oldalról pedig a migránsok kérelmeinek hatékony elbírálása is nagyon fontos feladat – szögezte le.