Ismét lesz Szent Mihály-napi műsorfolyam a közmédiában

Idén is megrendezi az elmúlt két évben már sikert aratott Szent Mihály-napi műsorát szeptember 27-én, vasárnap Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! címmel a közmédia.

Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kiemelt projektekért is felelős főszerkesztője az MTI-nek elmondta: a közmédia az idén is éppúgy, mint az előző években, saját költségvetéséből fedezi az egész napos műsorfolyamot. Az elmúlt évek sikerét mutatja, hogy idáig már több mint 200 település jelentkezett programokkal Szent Mihály-nap ünnepe alkalmából - tudatta.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd



Mint kiemelte, a települések érdekes és színes rendezvényekkel készülnek szeptember utolsó hétvégéjére, sok helyen nemcsak vasárnap, hanem szombaton is tartanak programokat. Példaként említette a kínálatból a poroszlói pásztornapot, a XII. kerületi gesztenyenapokat, de arra is felhívta a figyelmet, hogy Kübekházán például a faluból elszármazottak számára rendeznek találkozót, Mosonszentmiklóson pedig a különféle ügyességi vetélkedők sorában a gumicsizma-hajítás is szerepel.

Rábapatonán a település fennállásának 762. évfordulóját egy ugyanennyi centiméter hosszú, különféle ízesítésű rétessel ünneplik a helyiek. A 700 éves Tamásiban szüreti felvonulással ünnepelnek, Bácsalmáson az almás sütemények készítői versengenek, Szirmabesenyőn pedig szintén várják haza a településről elszármazott embereket, emellett a 40 éve bezárt kastélyt is megnyitják a látogatók előtt - sorolta a programokat a főszerkesztő.

Siklósi Beatrix közlése szerint a Szent Mihály-napi programokról szeptember 27-én nap közben folyamatosan élő bejelentkezésekkel számol be az M1 aktuális csatorna, 21 órától pedig a Duna televízió stúdiójából idézik fel a hétvége eseményeit előre felvett anyagokkal és meghívott vendégekkel. A televíziós csatornák mellett a Kossuth Rádió is foglalkozik a témával - tette hozzá. Megjegyezte: igyekeznek a lehető legátfogóbb képet nyújtani a Szent Mihály-napi programokról, a kínálat bősége miatt azonban nem tudnak mindenről beszámolni a műsorban.



A főszerkesztő kiemelte, hogy ettől függetlenül továbbra is várják a települések jelentkezését az itthonvagy@mtva.hu e-mail címen. Ide nemcsak a programok leírását várják, hanem olyan fél-egyperces videókat is, amelyben a település lakói elmondják, miért szeretnek ott élni, melyek a kedvenc helyeik, miért ajánlják falujukat vagy városukat másoknak. Hozzátette, hogy a diaszpórában élő magyaroktól is szívesen vesznek videókat arról, hogy miért térnek vissza rendszeresen egy-egy magyarországi faluba vagy városba, a rokoni szálak mellett mi az, ami oda köti őket. A videofelvételeket a tervek szerint a műsor honlapján teszik majd közzé.

Siklósi Beatrix emlékeztetett arra, hogy a hagyomány szerint a pásztorok Szent Mihály napján, szeptember 29-én hajtották vissza a falvakba a Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat, a pásztorok visszatértek családjukhoz, az emberek megélhették az összetartozás élményét. A két éve indult Itthon vagy! Magyarország szeretlek! című műsorral is éppen az összetartozás erősítése, a hagyományok tisztelete a közmédia célja - jegyezte meg.