Prőhle: egy felelős kormánynak kezelnie kell a társadalomban kialakult félelmet

A külügyminisztérium nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára az M1-en nyilatkozott a migránshelyzetről.

Prőhle elmondta,  a külügyminisztérium és a felsőbb vezetés is hivatalos választ kért Ausztriától,  hogy mi a szándékuk,  ha a tömeg odaér a határhoz. Választ még nem kaptunk. Kifejtette:  Bécsben most éles a helyzet, mert hamarosan önkormányzati választásokat tartanak és ez a probléma a választási kampány hangulatában merül föl.



Szerinte nehéz  jót tennie Magyarországnak,  mert ha ellenőrzünk az a baj, ha a szabályokhoz ragaszkodunk akkor az a baj, ha átengedjük őket, az a  kérdés, miért nem alkalmazzuk azokat a szabályokat, amiket a schengeni tagság előír nekünk.

Döbbenetesnek tartja Németország népszerűségét a migránsok körében, hiszen - mint mondta -  ott rendszeresek az atrocitások a menekülttáborok ellen. Úgy vélte, új realitásérdek lett úrrá a német politikán és a közvéleményben.

Nem  működik a vendégmunkásokkal és a menekültekkel kapcsolatos integráció. Rájöttek, hogy a társadalom teherbírását nem szabad folyamatosan próbára tenni, a mostani viták is ebből származnak.

Úgy vélte, az emberekben joggal ébrednek félelmek, ha ilyen nagy számban,  sokkszerűen éri a magyar társadalmat egy egészen más vallású kultúra hatása. Ezeket a féelelmeket egy felelős magyar kormánynak kezelnie kell.