Kiálltak Magyarország mellett a visegrádi kormányfők

Kiállt Magyarország mellett a cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő abban a közös nyilatkozatban, amelyet a négy visegrádi ország miniszterelnökének a migrációs válsággal foglalkozó pénteki rendkívüli prágai találkozóján fogadtak el.

"Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek leginkább ki vannak téve a migrációs hullám nyomásának, és amelyeket leginkább érintenek következményei. Csehország, Lengyelország és Szlovákia miniszterelnökei tehát újra teljes támogatásukról biztosítják Magyarországot azon igyekezetében, hogy legyőzze a kihívást. Szolidaritásuk jeléül a kormányfők készek további segítséget nyújtani Magyarországnak" - olvasható a közös nyilatkozatban, amelynek szövegét a találkozó után hozták nyilvánosságra Prágában.


V4-kormányfők: a migráció európai probléma, közös erővel kell megoldani 

A jelenlegi migrációs válság összeurópai probléma, amelyet európai szinten közös erőkkel kell megoldani - hangsúlyozta a négy visegrádi ország kormányfője abban a közös nyilatkozatban, amelyet rendkívüli csúcstalálkozójukon fogadtak el pénteken Prágában.

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnök a dokumentumban fájdalmát fejezte ki a migrációs hullám áldozatai felett, és síkraszállt amellett, hogy a menekültek problémáit ott rendezzék, ahol azok keletkeztek. Ugyanakkor szükségesnek tartják a schengeni övezet külső határai védelmének megerősítését is.

A kormányfők ismételten elutasították a menekültek kötelező befogadási kvótáit, ahogy azt Brüsszel javasolta, mert szerintük azok nem oldanának meg semmit.