Harminc pulóvernyi gyapjat növesztett magára - elkábították, hogy levágják

Így néz ki egy bárány, ha évekig kóborol és nem nyírják.

Harminc pulóvernyi gyapjúval került elő Chris, az évekkel ezelőtt elkóborolt merinói juh Ausztráliában. A kasztrált kost feltehetően csütörtökön nyírták meg először. Az elkóborolt állat az idők során mintegy 40 kilogrammnyi gyapjat növesztett. Ez akkora mennyiség, hogy a juhot befogadó canberrai állatmenhely vezetője, Tammy Ven Dange szerint minden bizonnyal bekerül a Guinness-rekordok közé.

Chris, a megkerült merinói juh. Fotó: MTI/EPA

Chris, a megkerült merinói juh. Fotó: MTI/EPA



A kost elkábított állapotban szabadította meg hatalmas szőrzetétől Ian Elkins birkanyíró bajnok. Mint elmondta, úgy tűnik, jó állapotban van a juh, amely szerinte 5-6 éves lehet. "Igazán jól néz ki, mintha kicserélték volna" - mesélte Ven Dange is az immár csupán 44 kilogrammot nyomó állatról. Hozzáfűzte: meglehet, hogy heteken belül elpusztult volna a vadonban.

A Chrisnek nevezett juhra Canberra környékén, a legközelebbi juhfarmtól is sok kilométernyi távolságra akadtak rá egy bozótos területen. Az állatmentők attól tartottak, hogy nem éli túl a forró nyarat. Elkins szerint a levágott gyapjú túl hosszú ahhoz, hogy eladják, nem is elég jó minőségű, a szakember azonban abban bízik, hogy végül múzeumba kerül.

A harminc pulóvernyi gyapjú nem elég jó minőségű, hogy pulcsi legyen belőle. Fotó: MTI/EPA

A harminc pulóvernyi gyapjú nem elég jó minőségű, hogy pulcsi legyen belőle. Fotó: MTI/EPA



A korábbi rekordot egy hat évre elkóborolt új-zélandi juh, Shrek tartotta, amelyről 27 kilónyi gyapjút vágtak le több mint tíz éve. Miután Chris teljesen felépül, új helyet keresnek neki - mondta a menhely igazgatója. Az ausztrál merinói juhokat a gyapjukért tenyésztik és évente nyírják őket, alkalmanként átlagosan 5 kilónyi gyapjút vágnak le róluk.